25 Mayıs 2022
581
ABONE OL

Zeytinyağlı Deniz Börülcesi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Ülkemizin sıklıkla tercih edilen tatil noktalarından biri olan Çeşme, yöresel yemekleri ile yerli ve yabancı ziyaretçilerinin damaklarında unutulmaz bir tat bırakıyor. Çeşme’nin yöresel yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden olan zeytinyağlılar, sofralara renk katıyor. Zeytinyağlı deniz börülcesi de bu eşsiz tatlar arasında yer alıyor. Peki zeytinyağlı deniz börülcesi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir?

Zeytinyağlı Deniz Börülcesi Tarifi, Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Deniz Börülcesi İçin Gereken Malzemeler

Zeytinyağlı deniz börülcesi tarifi için; 1 demek deniz börülcesi, yarım çay bardağı zeytinyağı, bir kaşık üzüm sirkesi, 1 kaşık nar ekşisi, bir kaşık pul biber ve 3 diş sarımsak gerekir. Yemeğin yapımında kullanılacak olan 1 demet deniz börülcesi ve 3 diş sarımsak hazır olmalıdır. Yemeğin sosu için ise diğer malzemeler kullanılır.

Zeytinyağlı Deniz Börülcesi Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı deniz börülcesi tarifi için ilk olarak deniz börülceleri düzgün bir şekilde yıkanmalıdır. Yıkanan börülceler kaynar suya kökleri eşliğinde eklenir ve kabukları ile sarımsaklar börülcelere eklenir. Daha sonra tencerenin kapağı kapatılarak 5 dakika orta ateşte pişirilir.

Börülceler haşlandıktan sonra buzlu suya alınır. Soğuk suya alınan deniz börülceleri hem hızlı bir şekilde soğur hem de rengini kaybetmez.

Börülcelerin kılçıkları ayrılarak yemek yapma işlemine devam edilir. Deniz börülcelerinin kök tarafından çekip yumuşak olan bölümleri alınarak dalların kılçıkları ayıklanır.

Kılçıkları ayıklandıktan sonra, yemeğin sosu için haşlanmış olan sarımsaklar soyulup bir kasede ezilir. Nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır. Hazırlanan bu karışım börülceler servis edilirken üzerine dökülür.

Zeytinyağlı Deniz Börülcesinin Püf Noktaları

Protein açısından oldukça zengin bir besin olan zeytinyağlı deniz börülcesi tarifinin pek çok püf noktası bulunur. Çoğunlukla diyet listelerinde rastlanan ve en sevilen Çeşme ev yemekleri arasında olan bu yemeğin püf noktaları aşağıdaki gibidir.

Deniz börülcelerinin güzelce temizlenebilmesini sağlamak için alt kısımlarından başlanması daha doğru olur. Aynı zamanda çamurlu olan kısımların bol suyla yıkanması gerekir.

Kılçıklar ayıklanırken özenli davranılmalıdır. Aksi halde lezzetli bir yemek ortaya çıkmayabilir.

Bir başka püf noktası ise kaynar suyun içine eklenen bir kaşık kabartma tozu ile börülceleri karıştırmaktır.

Kaynatılan deniz börülcelerini süzgeçten geçirerek buzlu suya almak yemeğin lezzetini olumlu yönde etkiler.

Deniz börülceleri tuzlu bir yapıya sahip oldukları için yemeğe tuz eklenmemesi lezzet açısından önemlidir.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

YEME - İÇME
Çeşme Marina'da Ne Yenir?
YEME - İÇME
Çeşme'de Ne Yenir?
Çeşme'de Ne Yenir?
25.05.2022
612
YEME - İÇME
Boyoz Nedir? Nerede Yenir?