16 Kasım 2022
944
ABONE OL

Boyoz Nedir? Nerede Yenir?

Farklı damak tatlarına ev sahipliği yapan İzmir mutfağının meşhur lezzetlerinden olan boyoz, mükemmel bir atıştırmalıktır. İzmir’de işe ya da okula giden kişilerin pratik bir biçimde atıştırabildiği bir lezzettir. Tatlı ve tuzlu seçenekleri ile öne çıkan boyoz, birçok kişinin damak tadına hitap etmektedir. Tadanların lezzetine hayran kaldığı boyoz çeşitleri ile tatlı, tuzlu gibi farklı lezzetler yakalayabilirsiniz. Güne lezzetli bir başlangıç yapmak isteyenlerin tercih ettiği boyozlar, ara öğünlerde çay veya kahvenin yanında da tüketilebilir. “Boyoz nedir, nereye aittir, nerede yenir” gibi merak edilen soruları, sizler için araştırdık.

Boyoz Nedir? Nerede Yenir?

İzmir’de fırınlarda ve seyyar olarak satılan boyoz lezzeti, pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Boyoz lezzetinin farkında olan kişiler, İzmir’de sabah bir yere giderken seyyar satıcıya denk gelince sevinmektedir. Boyoz, yumurta ve çay eşliğinde güne lezzetli ve doyurucu bir şekilde başlayabilirsiniz.

Boyoz Nedir?

1492 yılında Seferad kökenli Yahudilerin ülkemize yerleşmesiyle Anadolu ve özellikle İzmir mutfağında yerini alan boyoz, mayasız hamur işidir. İzmir’in damak tadı ile özdeşleşen bu lezzet aslında Musevi çöreğidir.

Boyoz, İspanyolca’da küçük somun anlamına gelen bollos kelimesinden dilimize yerleşmiştir. Boyoz, Seferad Yahudileri tarafından artan hamurların değerlendirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Yani bu lezzetin ortaya çıkışı ilginç ancak yararlı bir sebebe dayandırılmaktadır.

Anlatılan hikayelere göre İzmir'de ilk boyozu Kemeraltı'ndaki fırınında Boyozcu Avram Usta yapmıştır. Avram Usta’nın ölmesi ile İzmir'deki fırıncılar, bu lezzeti korumak adına "Avram Usta’nın boyozu" adıyla hazırladıkları boyozların satışına başlamıştır.

Günümüzde İspanya, Şili, Arjantin ve Peru’da yaygın olarak tüketilen boyoz, ülkemizde de İzmir ile özdeşleşmiş bir gıda ürünüdür. Lezzeti ile ülkemizde de sevilerek tüketilen boyoz; genellikle un, çiçek yağı ve tahin ile hazırlanan hamurdan üretilir.

Boyoz Nerede Yenir?

İzmir boyozu olarak anılan bu lezzet, coğrafi işaretli bir üründür. Daha önce belirttiğimiz gibi İzmir’de birçok fırında üretilen boyoz, seyyar satıcılar tarafından da satılmaktadır. İzmir’deki sahillerde seyyar boyoz satıcıları ile karşılaşabilirsiniz. Ancak İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Dostlar Fırını, boyozu ile ün salmıştır. Dostlar Fırını’nda çay eşliğinde tüketeceğiniz boyoz ile güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
27 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

YEME - İÇME
Çeşme Marina'da Ne Yenir?
YEME - İÇME
Çeşme'de Ne Yenir?
Çeşme'de Ne Yenir?
16.11.2022
625
YEME - İÇME
Boyoz Nedir? Nerede Yenir?