19 Ekim 2022
535
ABONE OL

Çeşme Mutfağı

Çeşme, balıkları, yöresel otları ve çeşitli değişik lezzetleri ile meşhur bir Ege ilçesidir. Deniz mahsulleri, zeytinyağlı enfes yemekleri ile sofraları şenlendiren Çeşme mutfağı, daha önce lezzetlerini denememiş olanlar tarafından mutlaka denenmelidir. Çeşme kavunu ve üzümü, lokma tatlısı, Çeşme kumrusu, yöresel ot yemekleri ve daha pek çok ağız sulandıran lezzeti ile bölgeye yaz-kış gelen yerli ve yabancı turistleri mest eder.

Çeşme Mutfağı

Dillere destan Çeşme karpuzu, Çeşme kavunu, eşsiz lezzetteki organik domatesi, tatlı soğanı, şifa sebzesi enginarı, zeytinleri, yeşillikleri, türlü şifalı otları, şaraplık ve sofralık üzümleri, meyveleri ile Çeşme yeme içme alışkanlıkları renkli sunumlara ve değişik tatlara kapı aralar. Çeşme mutfağı; Ege’nin havası ve suyu ile yetişen meyveler, kaya diplerinde, çorak yamaçlarda kendiliğinden yetişen gençlik iksiri, kapari, adaçayı, şevketi bostan, kekik ve ısırgan gibi bitkilerle renklenen bir mutfaktır.

Yöresel leziz otlarının ve bitkilerinin yanında deniz mahsulleri, “denizden babam çıksa yerim” dedirtecek lezzettedir. Bütün zenginliği ile lezzetli nimetleri ile benzersiz tatlar yaratılmasına yol açan deniz, bazı zamanlar çipura, barbun, sinarit, bazı zamanlar ise orkinos, ahtapot, kalamar, lüfer ve ıstakoz gibi güzellikleri içerisinde barındırır.

Bu efsane lezzetlerin yanı sıra Çeşme’ye özgü olan bir lezzetten daha bahsedilebilir. Çeşme kumrusu, özel tat simit hamurundan özel bir sandviç içerisine yerleştirilen salam, kaşar ve sosis gibi şarküteri ürünleri ile enfes bir sokak lezzetidir. Bir sokak lezzetinin bu denli popüler ve lezzetli olması da turistlerin Çeşme mutfağı konusunda ilgisini çeken bir detaydır. Kömürde pişirilen bir fast food yiyeceği olan Çeşme kumrusu, bölgesinin sembolik yiyeceğidir.

Çeşme tatil beldesine ait incir reçeli ile sunulan şeker işi, kuru sıkma, badem sütü ve kaz budu bölgenin yöresel lezzetleri arasında yer alır. Bunun yanında Çeşme denildiğinde meşhur sakız reçelini de kahvaltılarda görmek mümkündür. Çeşme sofralarından eksik olmayan sakız lezzetleri, bölgenin bir diğer sembolik lezzetleri arasında bulunur.

Çeşme’nin Zeytinyağlı Lezzetleri

Deniz Börülcesi

Isırgan Otu

Kenger

Arapsaçı

Kuşkonmaz

Çeşme’nin Hamur İşi Lezzetleri

Kumru

Gevrek

Lokma

Boyoz

Çeşme’nin Damla Sakızlı Lezzetleri

Sakız Reçeli

Sakızlı Dondurma

Sakızlı Türk Kahvesi

Sakızlı Kurabiye

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

YEME - İÇME
Çeşme Marina'da Ne Yenir?
YEME - İÇME
Çeşme'de Ne Yenir?
Çeşme'de Ne Yenir?
19.10.2022
612
YEME - İÇME
Boyoz Nedir? Nerede Yenir?