21 Eylül 2020
367
ABONE OL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İzmir’de Açıklamalarda Bulundu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İzmir’i ziyaret etti ve hem İzmir hem de Türkiye genelinde açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İzmir’de Açıklamalarda Bulundu

Bir gazetecinin "İzmir, Antalya ve Muğla gibi illerimizde turizm kaynaklı vaka artışları var mı?" sorusuna Koca, yaz sezonu süreci boyunca 11 milyona yakın turistin ülkemize geldiğini ve özellikle Antalya, İzmir, Muğla gibi yoğun turistin bulunduğu bölgeler de vaka sayılarının ciddi bir oranda artış göstermediğini vurguladı.

Özellikle bu kadar yoğun bir hareketliliğin olduğu bu bölgelerde filyasyon takibi yani temaslı bireylerin yoğun takibi sebebiyle çok ciddi izler sürdüklerini ve sağlık ordusu ile birlikte sıkı takiplerini gerçekleştirdiklerini aktardı. Ayrıca Koca, “Buna rağmen yatak doluluk oranlarının kritik olmamasına rağmen yoğun bakımlarda yer yer artışlar yapma kararını aldığımızı söyledim. Yüzde 80 veya 90 doluluğu olan hiçbir ilimiz yok.” diye de vurguladı.

Sağlık Bakanı, önümüzdeki dönem mevsimsel influenzanın devreye girmesiyle dünyanın genelinde bir korkunun olduğunu, bir artışın beklendiğinden bahsetti. Ancak tüm kurallara ve tedbirlere uyulduğu takdirde bu beklentinin de yersiz olacağını ve büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmayacağından söz etti.

Tatil Bölgelerinden Dönenlere İzolasyon Uyarısı

Turizm hareketliliği yaşanan illerde vaka sayısı açısından stabil bir döneme girildiğini aktaran Koca, gelecek hafta ve sonrasında İzmir, Muğla gibi illerde vaka düşüşleri olacağını düşündüğünü aktardı. Bunun temel nedenlerinden biri olarak da filyasyon, izolasyon ve erken dönem müdahale de oldukça başarılı olmalarına bağladı.

Ancak Koca, turizm amaçlı bu bölgeleri ziyaret eden vatandaşların kendilerini mümkün olduğunca izole etmelerini, temas sayılarını azaltmalarını böylelikle başka insanları tehlikeye sokmamalarının daha iyi olacağını ifade etti.

Sağlık çalışanlarına yönelik atama çalışmaları hakkındaki bir soru üzerine Koca, herkesin sağlık çalışanlarının durumuyla ilgili empati yapması gerektiğini belirtti ve devam etti. Sağlık çalışanlarının hepsinin çok yoğun bir şekilde çalıştıklarının, bu nedenle de ne kadar teşekkür edilirse edilsin tam bir karşılığının bulunmadığını ancak empati yapılmasının gerekliliğinden bahsetti.

Koca, sağlık çalışanlarının ataması konusunda ise çalışmalar yaptıklarını gerek mevcut hastanelerde kadro genişlemesi yaptıklarını gerekse yeni hastaneler kurarak mümkün olduğunca sağlık çalışanlarını desteklemeye çalıştıklarını vurguladı. Ancak tüm bu çalışmalara rağmen 1-2 hafta daha sabredilmesi gerektiğini çünkü henüz net planların tam anlamıyla yapılmadığından söz etti.

Aşıya Erişimde Yıl Sonu Tahmini

Aşı çalışmalarıyla ilgili de bilgi aktaran Koca, dünyada faz-3 çalışması süren 9 aşı bulunduğunu, 6 çalışmada ise hastaya uygulamaların başladığını bildirdi.

Bu aşı çalışmalarının ikisi için Türkiye'de de izin verildiğini kaydeden Koca, "Üçüncüsü için de Rusya'da üretilen bir aşının müracaatı söz konusu. O da sanırım 1-2 eksiği vardı, gelecek hafta tamamlanınca, onun da izni verilmiş olacak." dedi.

Koca, bakanlık olarak faz-3 çalışmaları için izin verdikleri 2 aşı çalışmasının birinin Çin'den "Sinovac", diğerinin de Pfizer aşısı olduğunu belirtti ve "Biri Hacettepe'de önceki gün başladı ve 23 merkezde bu yapılıyor olacak. 1200 kişi üzerinde, ağırlıklı sağlık çalışanları üzerinde olacak. Devamında 12 bin-13 bin kişi üzerinde yapılması hedefleniyor. Diğeri Pfizer çalışması. Çapa ve Cerrahpaşa odaklı, yine Hacettepe dahil olmak üzere 10'dan fazla merkezde bu çalışma devam ediyor olacak. Birinde baştan yapıldıktan 14 gün sonra ikinci doz yapılıyor ve 29. gününde de antikor düzeyine bakılıyor olacak." dedi.

Aşıya erken dönemde erişmek için birçok kanalı açık tuttuklarına  değinen Koca, "Tahminim yıl sonuna doğru bu aşılardan birine, güvendiğimiz, vatandaşımız üzerinde etkili olduğunu inandığımız aşılara erişim söz konusu olacak" diye konuştu.

Yerli aşıyla ilgili de 13 çalışmanın bulunduğunu aktaran Koca, "İki tanesi hayvan aşamasını geçmek üzere. Zannediyorum önümüzdeki aylar faz-1 çalışmasına geçme noktasında bir dönemi görmüş olacağız. Ama tahminin gelecek yılın ilk yarısında bizim aşıda bir ilerleme olacağını rahatlıkla söyleyebilirim." ifadesini kullandı

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
5 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
4 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
3 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
2 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
1 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
30 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler