Son Dakika Haberleri
/
Stres düzeyi hem fiziksel hem de bilişsel sağlığı etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle vücut sağlığınızı iyileştirmek için stresten kaçınmalısınız. Bilim ve sağlık gibi alanlarda sıkça duyduğumuz oksidatif stres kavramı, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Stresten farklı olarak oksidatif stres kalp hastalıkları, cilt problemleri ve uykusuzluk gibi belirtiler ile kendini gösterir. Aynı zamanda oksidatif stresin önüne geçilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde Parkinson, kanser ve Alzheimer gibi hastalıkların gelişiminde de aktif rol oynayabilir.
Günümüzde ağırlaşan yaşam koşulları sebebiyle her insanın stres düzeyi artmıştır. Bu sebeple birçok insan “oksidatif stres ne demek” gibi soruları araştırmaktadır. “Oksidatif stres nedir, oksidatif stres belirtileri nelerdir” gibi merak ettiğiniz soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Vücuttaki serbest radikaller ve antioksidanlar arasındaki dengesizlik sonucu vücutta oksidatif stres oluşmaktadır. Bu noktada oksidatif stres ve antioksidanlar arasında bağlantı bulunduğunu söylersek yanılmış olmayız. Eşit olmayan sayıda elektrona sahip oksijen içeren moleküllere serbest radikal adı verilir ve serbest radikaller vücutta birçok işlevi yerine getirmektedir. Serbest radikaller vücuttaki diğer moleküller ile reaksiyona girebilir. Bu reaksiyon ise oksidasyon olarak adlandırılır.
Vücuttaki reaksiyonlar sebebiyle oluşan oksidasyonlar, vücut için yararlı veya zararlı olabilir. Bu oksidasyonlar esnasında vücuttaki serbest radikaller artarsa oksidatif stres oluşmasına neden olabilir. Serbest radikallerin miktarı; sigara kullanımı, enfeksiyonlar, stres, uykusuzluk, alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme gibi faktörlere bağlı olarak artar.
Oksidatif stres artışı diğer bilişsel rahatsızlıklar gibi insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Vücudumuzdaki bütün dokuları etkilemektedir. Oksidatif stres belirtileri vücutta kronik yorgunluğa sebep olmaktadır. Cildin erken yaşlanmasına neden olan oksidatif stres aynı zamanda bozuklukları, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara da sebep olmaktadır. Oksidatif stres, kimi kişilerde diyabet, kanser, obezite, solunum rahatsızlıkları gibi akut veya kronik hastalıklara da neden olabilir.
Vücutta serbest radikalleri yok ederek oksidatif stres oluşumunu engellemek mümkün değildir. Ancak beslenme düzeninizi iyileştirerek vücuttaki antioksidanlar ve serbest radikaller arasındaki eşitliği sağlayabilirsiniz. Vücuttaki serbest radikallerin oluşumunu azaltarak oksidatif stresi azaltan besinler bulunmaktadır. Bu besinleri; turunçgiller, kırmızı meyveler, elma, nar, kekik, zerdeçal, maydanoz, enginar, ıspanak, brokoli olarak sıralamak mümkündür.
0 Yorum