21 Ekim 2021
481
ABONE OL

Tarihi Bıçakçı Han’da Yıldız Sineması Belgeseli

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kent yaşamına kazandırdığı Bıçakçı Han'da “Yıldız Sineması: Hatırlıyorum” belgeseli sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Tarihi Bıçakçı Han’da Yıldız Sineması Belgeseli

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i bir kültür sanat kentine dönüştürme vizyonu kapsamında çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yıldız Sineması özel gösterime hazırlanıyor. Doç. Dr. Dilek Tunalı’nın yönetmenliğini üstlendiği “Yıldız Sineması: Hatırlıyorum” belgeseli 23 Ekim’de 18.00’de tarihi Basmane’deki Bıçakçı Han’da ilk gösterimini yapacak.

1 saat 35 dakikalık belgesel için yaşları 62 ile 92 arasında değişen 19 kişiyle görüşüldü. Tanıklığına başvurulan isimler, Yıldız Sineması’na komşu olan Tilkilik, Namazgah, Faik Bey, Ballıkuyu ve Yıldız Sineması’nın arkasında, sinema profesörü Alim Şerif Onaran’ın da yaşadığı 1276 Sokak’ta yaşayan sinema müdavimlerinden oluşuyor.

Mavi Boyalı Sinema

Dokuz Eylül Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve filmin yönetmeni Doç. Dr. Dilek Tunalı, 1952-1988 yılları arasında kentin sinema ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yıldız Sineması’nın Türkiye’nin değişen sosyo-politik ve sosyo-kültürel durumuna ayak uydurduğunu söyledi. Dilek Tunalı şöyle devam etti: “Tüm bu değişimleri Yıldız Sineması’nın hem perdesinde hem binasında hem de seyirci profilinde görebilmek mümkün. 1988’den sonraki dönemde binanın spor oyunlarına yönelik bir mekan olarak kullanılmaya başlanması da bunun kanıtı. Biz bu filmde bir zamanların mavi boyalı Yıldız Sineması’nın belleğini ortaya çıkarmaya çalıştık.”

Kent Tarihinde İki Simge Yapı

Yıldız Sineması 1953’te yazlık sinemadan kapalı sinemaya dönüştürüldü. 1957’de yeniden inşa edilen sinema, kapılarını Zeki Müren konseriyle açtı. Yıldız Sineması’nda sihirbaz gösterilerinden konserlere, operetlerden tiyatrolara kadar farklı pek çok sanat etkinliği yapıldı. Türkiye ve İsveç güreş milli takımlarının müsabakalarına bile ev sahipliği yapan Yıldız Sineması, futbol sahası olarak da kullanıldı.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
2022 Yılının En Popüler Dizileri
KÜLTÜR SANAT
Kış Aylarında Okunacak Kitap Önerileri