23 Aralık 2022
1804
ABONE OL

Manga Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Yeni Başlayanlar İçin Manga Önerileri

Manga, Japonya ile özdeşleşmiş bir sanat dalıdır. Manga anime dünyasına yabancı olmayan kişilerin pek de yabancı olmadığı bir terimdir. Manga teriminin ilk olarak 1770'li yıllarda kullanıldığı bilinmektedir. Bu kelime, 19. yüzyılda ise üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle Hokusai Katsushika adlı sanatçı tarafından kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Peki; günümüzde manga nedir, çeşitleri nelerdir?

Manga Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Yeni Başlayanlar İçin Manga Önerileri

Manga Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Manga, Japonya’ya özgü çizim sanatı ile çizilen çizgi romanlara verilen isimdir. Manga, Japonya’da genel olarak çizgi romanları adlandırmak için kullanılan bir terim iken Japonya dışında sadece Japon çizgi romanları için kullanılmaktadır. Manga stilinde hazırlanan animasyonlar ise anime olarak adlandırılmaktadır. Manga çizimi yapan sanatçılar ise “mangaka” olarak adlandırılır.

Dünyada ilk manga kitapları, Toba-e ve Kibyoshi olmak üzere iki farklı türe ayrılmaktadır. Toba-e formatındaki mangalar, diyalog içermeyen ve yalnızca çizimlerden oluşurken Kibyoshi formatındaki mangalar ise resim ve diyalogların bulunduğu mangalardır. Günümüzde manga çeşitleri konularına göre 5’e ayrılmaktadır. Günümüzün popüler manga türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

- Shounen: Aksiyon, komedi, eğlence ve fantastik konular ile oluşturulan çizgi romanlardır.

- Shoujo: Bu manga türü; drama, romantizm, aşk ve sevgi üstüne kurulmuş hikayeleri konu edinir.

- Seinen: Şiddet, kan, savaş gibi konuların daha yoğun işlendiği ve içinde cinsel ögeler bulunduran manga türleridir. Bu nedenle 18 yaş sınırlandırılmasına sahiptir.

- Josei: Aşk ve romantizm konularının daha derin işlendiği ve cinsel içerikli sahneleri de barındırabilen 18 yaş sınırlaması bulunan diğer manga türüdür.

- Kodomomuke: Çocuklar için uygun eğlenceli hikayelere sahip mangalardır. Bu tür mangalarda genellikle diyalog bulunmamaktadır.

Yeni Başlayanlar İçin Manga Önerileri

Görsel içerikli kitaplar okumaktan hoşlanıyorsanız mangalar, bu ihtiyacınıza yanıt verecek sanat eserleridir. Konu çeşitliliği bakımından herkesin ilgisini çekebilecek ürünlerdir. Manga okumaya yeni başlayacaksanız ve aklınızda “hangi mangayı okumalıyım” sorusu bulunuyorsa sizin için hazırladığımız önerileri dikkate alabilirsiniz.

Attack on Titan

Animasyon dizisi de bulunan bu eser, devlerin bulunduğu duvarlarla çevrilmiş bir yerde yaşayan genç kahramanın devlerle savaşarak halkını kurtarmasını konu edinir. Bir süre sonra genç kendisinin de bir dev olduğunu öğrenir. Gencin mücadelesini dostluk ile harmanlayan bu manga, aksiyon türü severlerin keyifle okuyacağı mangalar arasında yer alır.

Death Note

Manga kavramının dünyada bu denli popüler olmasını sağlayan Death Note, Ryuk isimli ölüm meleğinin dünyaya attığı defteri bir gencin bulması ile başlar. Gizem, aksiyon ve polisiye türü mangalar arasında en bilinenidir.

Naruto

Fantastik türde bir manga olan Naruto, ninjaların evrenini konu edinir. Ninjaların zorlu ve eğlenceli anlarından oluşan bu manga, aksiyon dolu hikayeleri içerisinde barındırır.

Slam Dunk

Bir lise öğrencisi olan Sakuragi isimli genç, beğendiği bir kızı etkilemek için basketbol hayatına atılmasını konu edinir. Uzun boyu ve yetenekleri ile basketbolda üstün başarılar edinen Sakugari’nin spor hayatını konu edinen bu manga, spor konulu mangalar arasında öne çıkar.

1 Yorum

Manga Önerileri 27.07.2023 15:42

Manga Önerileri biraz az olmuş ama öz olmuş, teşekkürler.

Yanıtla
NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
2022 Yılının En Popüler Dizileri
KÜLTÜR SANAT
Kış Aylarında Okunacak Kitap Önerileri