17 Kasım 2022
481
ABONE OL

Gotik Edebiyatın En İyi Romanları

Gotik edebiyat veya gotik romanlar, korku ve gizem elementlerini kullanan bir türdür. Gizemler, korku ögeleri, görkemli şatolar gotik edebiyatın olmazsa olmazıdır. 1800’lü yıllardan bugüne kadar gelen, edebiyatta ve sinemada etkileri olan gotik akım aynı zamanda mimari üzerinde de etkileri olan bir tarzdır.

Gotik Edebiyatın En İyi Romanları

Dracula – Bram Stoker

Avukat Jonathan Harker, Londra’da bir mülk almak isteyen Kont Dracula ile görüşmek için Transilvanya’ya gider. Fakat Kont Dracula normal bir kişi değildir. Kont Dracula ve Jonathan Harker’ın İngiltere’ye gitmesi ile birlikte garip olaylar olur. Sinemaya da pek çok kez uyarlanan Dracula romanının basılmasının ardından oldukça uzun bir süre geçmesine rağmen, korkutucu etkisi de gün geçtikçe artmıştır. En iyi gotik romanlardan biridir.

Dr. Jekyll ile Bay Hyde (The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde) – Robert Louis Stevenson

Bir avukat olan Utterson, eski dostu Doktor Henry Jekyll’ın son isteğinin ardındaki gizemin peşine takılır. Henry Jekyll tüm mal varlığını Mr. Hyde’a bırakır. Kitabın ana fikri Yin Yanf felsefesini anlatır. Herkesin içinde bir Jekyll ve bir Hyde taşıdığını anlatır.

Jane Eyre – Charlotte Brontë

Bronte kardeşlerden biri olan Charlotte Bronte’nin gotik romanı Jane Eyre, yengesinin bakımı altındadır. Öğretmen okulundan mezun olan Jane Eyre, Edward Rochester’ın malikanesinde çalışmaya başlar. Evdeki garip olaylarla mücadele ederken bir yandan da ev sahibi Edward Rochester’a olan aşkını taşımaya çalışır. Birçok sinema filmine ve televizyon dizisine konu olan Jane Eyre, yazıldığı zamanlardan bugüne kadar zevkle okunan bir eser olmuştur.

Uğultulu Tepeler (Wuthering Heights) – Emily Brontë

Bronte kardeşlerin bir diğeri olan Emily Bronte’nin tek romanı Uğultulu Tepeler, Heathcliff ile Catherine’in hastalıklı, tutkulu ve büyük aşkını anlatır. Catherine’in genç yaşında ölmesi ile yaşamdan soyutlanan Heatcliff’in hayaller içinde yaşayışını anlatır.

Frankenstein – Mary Shelley

Frankenstein, yayınlandığı zamanda yazarının kadın olması ve konusu ile oldukça ilgi gören kitaplardan biridir. Gotik edebiyatın gotik romanlarından olan Frankenstein ilgi çekici örnekler arasında yer alır. Genç bir bilim insanı olan Victor Frankenstein’ın yaptığı bir deney ile yarattığı garip fakat akıllı bir yaratığın hikayesini konu alır.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
2022 Yılının En Popüler Dizileri
KÜLTÜR SANAT
Kış Aylarında Okunacak Kitap Önerileri