24 Ekim 2022
639
ABONE OL

Geçmişten Bugüne Enstrümanlarıyla Hatırlanan 8 Caz Sanatçısı

Güney Afrikalıların icat ettiği müzik olan caz; notalarında isyan, kölelik ve yorgunluk barındıran bir müzik türüdür. İnsan sesinin tüm esnekliğinin sergilenebildiği caz müzik, tarihinde acılar yatan bir türdür. İste enstrümanları ve iç acıtan öyküleri ile caz müziğinde efsane olan 8 isim…

Geçmişten Bugüne Enstrümanlarıyla Hatırlanan 8 Caz Sanatçısı

Louis Armstrong (Trompet)

Amerikan caz sanatçıları arasında en ünlü trompetçi olan Louis Armstrong, çok zorlu bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Babasının yüzünden hapse giren ve oradaki koroda önce şarkıcı, ardından perküsyoncu ve daha sonra kornetçi olarak yer almıştır. Hayatının ileriki dönemlerinde eşinin orkestrasında “Dünyanın En İyi Trompetçisi” adı altında müziği içre etmiştir.

Art Blakey (Davul-Piyano)

Jazz Messengers grubunun kurucusu olan Art Blakey, Hard Bob ve Sound türünün önemli isimlerindendir. Hayatına müziği ile devam etmeye çalışan sanatçının davul performansları öne çıkar. Asıl olarak piyano ve nefesli sazları etkin bir şekilde kullanır. Müslüman olan Art Blakey, Afrika müziği üzerinde çalışmaya başlamıştır.

Duke Ellington (Piyano)

Duke Ellington, Amerikalı caz sanatçıları arasında bulunan piyanist ve bestecidir. Tüm caz sanatçıları gibi zorlu bir çocukluk dönemi geçiren sanatçı, yedi yaşında piyano dersi almaya başlamıştır. İleriki yaşamında kuracağı grubun temel bilgilerini bu derslerde almıştır. Bunun yanı sıra dini besteleri ile kiliselerde bilinir.

Charles Mingus (Kontrbas)

Caz müzik sanatçıları arasında doğaçlama anlayışı ile dikkat çeken Charles Mingus, kontrbasçı ve bestecidir. Küçük yaşlarda adım attığı caz müzik yaşamına sekiz yaşındaki solfej dersleri ile başlamıştır. Zamanın geç – yaşlı caz sanatçıları ile oluşturduğu grupla genç sanatçılara yol göstermiştir.

John Coltrane (Saksafon-Tenor)

Ernie Watts’ın “Saksafon şarkı söyleyen insan sesidir.” sözünü yaşatan John Coltrane, saksafon ile bağdaştırılan caz sanatçısıdır. Kendisi hakkında diğer caz sanatçıları “Sadece caz yapardı” der.

Wes Montgomery (Gitar)

En iyi caz müzik sanatçıları arasında yer alan gitarist Wes Montgomery, oktav aralıkları ve akor melodileri ile müziğini üst seviyelere taşır. Büyük caz gitaristlerinden biri olarak kabul edilir. Tarzı ile genç caz sanatçılarına örnek olmuştur.

Herbie Hancock (Elektro Gitar-Klavye)

Klasik müzik ile müzik hayatına başlayan Herbie Hancock, müziğe piyano ile başlamış ve onunla devam etmiştir. Elektronik gitar ve klavye ile güçlenen sanatçı, bu enstrümanları caz müzikte kullanan ilk sanatçı olmuştur. 70’li yılların başında en tanınan caz rock grupları ile çalmıştır.

Wynton Marsalis (Trompet-Kornet-Flumpet)

Caz ve şiiri buluşturan Wynton Marsalis, caz notaları ile şiiri besler. Günümüzün en iyi caz sanatçılarından biridir. Funk grupları ve birçok orkestrada çalmaya devam eder.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
2022 Yılının En Popüler Dizileri
KÜLTÜR SANAT
Kış Aylarında Okunacak Kitap Önerileri