21 Ocak 2021
2600
ABONE OL

Çeşme’nin Tarihi Çeşmeleri

Çeşme yaz turizmi kadar tarih turizmi ile de çok değerli bir nokta olmaktadır. Bu nedenle de sadece yaz turizminde değil yılın diğer zamanlarında da birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Çünkü, herkes Çeşme’nin yaz aylarındaki o kalabalık ortamında bulunmayı tercih etmeyebilmektedir ve yaz aylarına göre daha sakin olan aylarda Çeşme’nin huzurlu atmosferinde doğa ile tarihin harmanını doyasıya yaşamak isteyebilmektedir. Bundan kaynaklı olarak da Çeşme, yılın farklı dönemlerinde de tarihi ve doğası ile birçok ziyaretçi çekmektedir.

Çeşme’nin Tarihi Çeşmeleri

Maraş Çeşmesi

1824 yılında yapılan Maraş Çeşmesi, köşeleri yuvarlatılmış kare planlı bir çeşmedir ve kırmızı kum taşı ile yapılmasından kaynaklı olarak da bazı kısımları kızılımsı bir görüntüye sahip olmaktadır.

Mehmet Kethuda Çeşmesi

1738 yılında yapılan Mehmet Kethuda Çeşmesi, günümüze kadar sağlam gelmiş olan en eski çeşmelerden biri olmaktadır. Tek cepheli kesme taştan yapılmış olan çeşme son zamanlarda yapılan restorasyon çalışması ile birlikte yönü değişmiştir. Bu nedenle de şebeke suyu bağlanarak aktif hale getirilmiştir.

Ahmetoğlu Hacı Memiş Ağa Çeşmesi (Ömer Ağa)

1837 yılında yapılan Ahmetoğlu Hacı Memiş Ağa Çeşmesi (Ömer Ağa), bazı kaynaklara göre Ahmetoğlu Hacı Memiş Ağa tarafından bazı kaynaklara göre ise Ömer Ağa tarafından yaptırıldığı için her iki isimle de anılan bir çeşme olmaktadır.

Hamaloğlu ya da Hafize Rabia Hatun Çeşmesi

1851 yılında yapılan Hamaloğlu ya da Hafize Rabia Hatun Çeşmesi, kesme taştan dikdörtgen yapılı ve üç cepheli olacak şekilde yapılmıştır. Ancak, günümüze kadar süren serüveninde bazı noktalarında ufak tefek göçüklerin oluşmuştur.

Şerif Ağazade Seyyidi Hasan Ağa Ailesi Hacı Salihe Çeşmesi

1800 yılında yapılan Şerif Ağazade Seyyidi Hasan Ağa Ailesi Hacı Salihe Çeşmesi, tek cepheli bir yapıya sahiptir. Ancak, işlevsizliğinden kaynaklı olarak yeri yakın zamanda değiştirilerek restore edilmiştir. Şimdi ise kale önündeki limanın girişindeki kavşakta durmaktadır.

Kaymakam Sadık Bey Çeşmesi

1886 yılında yapılan Kaymakam Sadık Bey Çeşmesi, kare planı ve dört cepheli andezit kesme taştan yapılması ile hem tarihsel olarak hem de görsel olarak güzel bir izlenim bırakmaktadır.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
2022 Yılının En Popüler Dizileri
KÜLTÜR SANAT
Kış Aylarında Okunacak Kitap Önerileri