21 Kasım 2022
415
ABONE OL

Antik Yunan Edebiyatı Eserleri

Antik Yunan edebiyatı eserleri, tüm dünyada hala okunan edebi eserlerdir. Antik Yunan medeniyetindeki filozoflar ve yazarlar tarafından yazılan birçok komedi ve trajedi eseri, 2000 yıl önce yazılmış olmasına rağmen günümüzde hâlâ tiyatro oyunu olarak sergilenmektedir. Antik Yunan medeniyetindeki filozoflar veya sanatçılar tarafından kaleme alınan Antik Yunan edebiyatı eserleri, binlerce yıla rağmen bugün Batı edebiyatı ile yarıştığını söylersek yanılmış olmayız. Peki Antik Yunan edebiyatının en önemli eserleri nelerdir?

Antik Yunan Edebiyatı Eserleri

Antik Yunan Edebiyatının En Önemli Eserleri Nelerdir?

Antik Yunan medeniyetinde yaşamış filozoflar ve sanatçılar, destan, masal, tragedya ve daha birçok türde eser vermişlerdir. Günümüzde devlet anlayışını şekillendiren bu medeniyet, dünya edebiyatına da pek çok açıdan büyük katkılar sağlamıştır. İzlerini günümüzde hala hissettiğimiz Antik Yunan edebiyatının en önemli eserlerini sizler için derledik.

İlyada ve Odysseia

Antik Yunan medeniyetinin en önemli ozanlarından olan Homeros’un kaleme aldığı, İlyada ve Odysseia, farklı iki eser olmasına rağmen birçok ortak özelliğe sahiptir. Yalnızca Antik Yunan döneminin değil, tüm zamanların en iyi eserleri olarak kabul edilen bu iki destansı şiir, Antik Yunan medeniyetindeki mitlerin, efsanelerin şiirsel bir derlemesidir. Bu eserler, günümüzdeki Batı edebiyatını şekillenmesinde etkili olmuştur. Bu eserler, günümüzde hala pek çok dile çevrilerek kendisine birçok okuyucu bulan eserlerdir.

Medea

Antik Yunan edebiyatının önemli eserlerinden biri olan Medea, döneminin önemli yazarlarından olan Euripides’in eseridir. Kolhis Krallığı’nın Prensesi Medea’nın sadakatsiz kocası Iason’dan intikam alma arzusunu ve bu arzu uğruna prensesin işlediği cinayeti konu alan Antik Yunan trajedisidir. İlk defa M.Ö. 431 yılında tiyatro oyunu olarak sergilenmiştir. Günümüzde hala çeşitli ülkelerde sergilenmektedir.

Devlet

Platon tarafından kaleme alınan Devlet, günümüzde hala okunan Eski Yunan edebiyatının eserleri arasında yer almaktadır. Platon, bu eşsiz eseri ile felsefeyi siyaset ile bütünleştiren ilk filozof unvanını kazanmıştır.

Platon, Devlet eserinde dünya üzerinde üreticiler, yöneticiler ve koruyucular olmak üzere üç tür insan olduğunu düşünmüştür. Eserde bu ayrımın yanı sıra insan ruhunu da akıl yönü, irade yönü ve içgüdüsel yönü olmak üzere üç kısma ayırmıştır. Eserini, bu kısımların birbirleriyle ve çevrelerindeki dünyayla bağlantıları üzerine oluşturmuştur.

Tarih

Antik Yunan edebiyatının önemli yazarlarından olan Herodot’un yazdığı Tarih adlı eser, Pers-Yunan savaşlarından Maraton Muharebesi’ne kadar pek çok önemli olayın anlatıldığı eserdir. “Tarihin Babası” olarak anılan Herodot’un kaleme aldığı bu eser, binlerce yıl önce yaşanan önemli olaylara kaynaklık eder.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

KÜLTÜR SANAT
2022 Yılının En Popüler Dizileri
KÜLTÜR SANAT
Kış Aylarında Okunacak Kitap Önerileri