01 Eylül 2020
436
ABONE OL

Üç Bin Yıllık Kent Değer Görmek İstiyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan ve 3 bin yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapmakta olan Birgi, Bozdağlar ile Aydın Dağları'nda efelerin yaşadığı köy ve yaylaları ayrıca eski köyleri birbirine bağlayan "Efeler Yolu" projesi sayesinde turizmde cazibe merkezi olmayı amaçlıyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve günümüzde bile Aydınoğulları dönemindeki mimari dokusunu korumayı başaran tarihi mahalle, konuklarını zamanın farklı evrelerine doğru yolculuğa çıkarıyor.

Üç Bin Yıllık Kent Değer Görmek İstiyor

Birgi Turizmde Değer Kazanmayı Amaçlıyor

Sayısız medeniyetlerin gelip geçtiği İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan tarihi mahalle Birgi, Bozdağlar ile Aydın Dağları’nda efelerin yaşadığı köy ve yaylalarla eski köyleri birbirine bağlayarak gerçekleştireceği “Efeler Yolu” projesi sayesinde daha çok ziyaretçiyi konuk edebilecek.

Kırsal Turizm Derneği Birgi Temsilcisi Yaşar Günaydın, Proje ile yabancı turistlerin buraya akın etmesini beklediklerini, çünkü burayı keşfettiklerinde daha çok sayıda insan geleceğinden emin olduğunu dile getirdi.

Ödemiş ilçesine bağlı bu tarihi yerleşkenin MÖ 750 yıllarına dayandığı düşünülmektedir. Frig’den Lidya uygarlığına, Pers’ten Bergama krallığına Roma’dan Bizans imparatorluğuna, Aydınoğulları Beyliği’nden Osmanlı’ya kadar hemen hemen her dönemim izlerini taşıyan Birgi, su kaynakları ve verimli topraklarıyla binlerce yıldır canlı bir hayata ev sahipliği yapıyor.

Aydınoğulları zamanında oluşan mimarı dokunun günümüze kadar taşındığı ve bu sayede 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeyi başaran yerleşke, koruduğu mimari gelenekler sayesinde konuklarını zamanda geriye götürüyor.

Kültür, tarih turizmi bakımından son derece önemli olan Birgi, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Üniversitesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün de katkılarıyla gerçekleşmesi planlanan “Efeler Yolu” projesi ile daha çok yerli ve yabancı turistin dikkatini çekmeyi, daha çok turizm getirisi gelmesini hedefliyorlar.

Bozdağlar ile Aydın Dağları’nda efelerin yaşadığı köy ve yaylalarla eski köyleri birbirine bağlamayı amaçlayan proje ortalama 500 kilometrelik yürüyüş rotası ile bölgenin turizm gelirlerinin arttırılması planlanıyor.

Birgi Temsilcisi Yaşar Günaydın, Birgi'nin çok önemli bir değer olduğundan ve son dönemlerde özellikle kültür turizmi bağlamında yükselen bir grafiğe ulaştığını belirtti. Birgi, "Hak ettiği yerde değil" diyen Günaydın, dizi ve filmlerin bu noktada çok önemli bir etkiye sahip olduğunu dile getirdi.

Yaşar Günaydın, ortalama 7-8 yılda çok fazla dizi ve filmin çekildiğini, bu durumunda Birgi'nin tanınırlığını arttırdığını belirtti. Birgi’ye gelen herkesin bölgeye hayran kaldığını söyleyen Günaydın, Birgi’nin geliştiğinden bahsetti. Turizme yönelik işletmelerin açılmaya devam ettiğinden söz eden Birgi temsilcisi, 5 sene öncesine kadar sadece bir pansiyon bulunduğundan şu anda ise toplam 10 konaklama yerinin aktif olduğundan bahsetti.

Yatak kapasitesinin hızla arttığı Birge’de, 10 sene önce başlayan dış restorasyon sürecinin Birgi'yi güzelleştirdiğini ve değerlerini ortaya çıkardığını söyledi. Çalışmalar devam ettiğinden söz eden Günaydın, ziyaretçilerin büyük kısmının yerli, az sayıdaki bir kısmının ise yabancı turistlerden oluştuğunu söyledi. Bu nedenle, Birgi’nin hak ettiği yerde olmadığını anlatan Yaşar Günaydın, burası çok etkileyici bir yer ve özellikle hafta sonları yoğunluk yaşanıyor. Hatta burayı gezen herkes aynı zamanda reklamını da yapıyor. İlgi her geçen yıl artıyor. Ancak yine de istediğimiz gibi bir kitleye henüz hitap edemiyoruz dedi.

Birgi temsilcisi Günaydın, Efeler Yolu projesinin hayata geçirilmesi ile buranın cazibe merkezi haline gelmesini beklediklerini söyledi, proje için yapılan çalışmaların kendilerini heyecanlandırdığını anlattı. Projenin, birçok unsur ile değerlendirilen bir çalışma olduğunu ve özel yürüyüş yolu hazırlandığını aktaran Birgi temsilcisi, çok kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini, bu projenin en önemli noktalarından birinin Birgi olduğunu söyledi. En hazır olan noktanın da şu anlık burası olduğunu, proje ile yabancı turistlerin de buraya akın etmesini beklediklerini kaydetti. Günaydın, turistler burayı keşfettiklerinde ziyaretçi sayısının artacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Proje kapsamında Ege Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Kültür Rotaları Araştırma Grubu akademisyenlerinden Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Özkaya ise İzmir'den başlayarak Bozdağlar ile Aydın Dağları'nı yaylalardan birbirine bağlayan ve Meryem Ana'da sonlanan rotanın, uluslararası turizm açısından çok cazip bir alternatif yaratacağını düşündüklerini belirtti. Özkaya, Efeler Yolu projesi sayesinde Birgi başta olmak üzere buradaki tarihi mekanların daha çok ziyaretçiye ev sahipliği yapmasını ön gördüklerini dile getirdi.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

İZMİR
İzmir Nerede, Nasıl Gidilir?