02 Aralık 2022
1029
ABONE OL

İzmir Saat Kulesi Tarihi ve Hikayesi

İzmir’in Konak Meydanı’nda bulunan İzmir Saat Kulesi, İzmirliler için önemli bir buluşma noktasıdır. İzmir’in sembollerinden solan bu kule, 1901 yılında inşa edilmiştir. Zarif tasarımı ile öne çıkan kule, bulunduğu bölge sebebiyle Konak Saat Kulesi olarak da anılmaktadır. İzmir Saat Kulesi, bugüne değin pek çok araştırmanın konusu olmuştur. 100 yıllık bir geçmişi bulunan İzmir Saat Kulesi tarihi ve hikayesi ile de merak edilmektedir.

İzmir Saat Kulesi Tarihi ve Hikayesi

İzmir Saat Kulesi Tarihi

İzmir’in önemli bir sembolü olan Saat Kulesi, tarihi açıdan son derece önemlidir. Bu mükemmel sanat eseri 1901 yılında Sultan Abdülhamit’in tahta çıkmasının birinci yılını kutlamak amacıyla inşa edilmiştir. Yüz yılı aşan bir tarihe sahip olan bu kule, zamanla kentle özdeşleşen yapılar arasında yer alır.

İzmir Saat Kulesi tarihi boyunca ihtilallere, işgallere, kurtuluşlara, devrimlere, suikastlara, toplumsal dönüşümlere, kentsel değişimlere, yangınlara, şenlik gibi toplumsal olaylara şahit olmuştur. Hala oldukça sağlam olan Konak Saat Kulesi, toplumsal olayların yanı sıra sayısız buluşmalara ve ayrılıklara da şahitlik yapmıştır. Atatürk, İnönü, Bayar, Menderes gibi Türkiye tarihinin önemli liderlerin İzmir’e gelişlerine de tanıklık etmiş bir yapıdır.

Tasarımı son derece sağlam olan bu kulenin sağlamlığı, yapımında kullanılan malzemeler ve yapım aşamasındaki tekniklerden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. İzmir Saat Kulesi, detayları ile kültürel anlamda oldukça fazla şey barındırmaktadır.

İzmir Saat Kulesi Hikayesi

Sultan II. Abdülhamit, sanata düşkünlüğü ile bilinmekteydi. Bu sebeple tahtta kaldığı süre boyunca pek çok şehirde saat kulesi inşa edilmiştir. Ancak İzmir’deki Saat Kulesi; yapısı, mimarisi ve teknikleri ile diğer saat kulelerinden ayrılmaktadır.

Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümünde inşa edilmiştir. Çeşmeli ve büyük yapısı ile diğer şehirlerdeki kuleler arasında önemli bir yere sahiptir. İzmir’in ilk çağdaş ve modern simgesi olan Saat Kulesi, Batılılaşmanın simgelerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Dönemin İzmir Valisi Kâmil Paşa, 1 Ağustos 1900 tarihinde yerel yöneticiler ile bir toplantı gerçekleştirmiştir. Yapılan toplantıda Sarı Kışla bölgesinde çeşmeli bir saat kulesi inşa edilmesi bu kararlaştırılmıştır. Saat kuesi inşası için oluşturulan inşaat komisyonu, Fransız mimar Raymond Charles Péré'nin Arap mimarisi üslubunda hazırladığı Çeşmeli Saat Kulesinin tasarımını beğenmiş ve şehre uygun bulmuştur. Kulenin temel atma töreni, 1 Eylül 1900 yılında Abdülhamid'in 24. cülus yıl dönümü kutlamalarında yapılmıştır. Yaklaşık 1 yıl süren inşa sürecinin ardından Saat Kulesi’nin açılışı, 1 Eylül 1901’de gerçekleştirilmiştir. Saat Kulesi’ndeki saatin Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edildiğine dair birtakım kayıtlar bulunmaktadır.

İzmir Saat Kulesi hakkında bilgi edinmeniz, yapıyı daha iyi bir gözle görmenizi sağlayacaktır. İzmir Saat Kulesi’nin konumu hakkında bilgi almak için İzmir Saat Kulesi Nerede? Nasıl Gidilir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
26 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

İZMİR
İzmir Nerede, Nasıl Gidilir?