21 Eylül 2020
338
ABONE OL

Toprağın Çömleğe Yolculuğu

Toprağın çömlek olma yolculuğu hiç şüphesiz eşsiz bir evrimsel sürecin ve gelişimin eseridir. Bu nedenle de tarihsel süreci oldukça köklü ve eskidir.

Toprağın Çömleğe Yolculuğu

Anadolu ve civarında milattan önce 6000'li yıllarda ortaya çıktığı bilinen çömlekçiliğin, 2500 yıl sonra yine aynı bölgede çark ve fırınlamanın kullanılmaya başlanmasıyla büyük bir devrim yaşadığı ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başladığı belirtiliyor.

 

Toprağın, geçmişte yemek kaplarından başka atık su boruları, anforalar, zeytin yağı saklama küpleri ve testi gibi sayısız türde ürüne dönüştürüldüğü bu zanaat dalı bugün dekoratif eserlerin de eklenmesiyle Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi İzmir ve onun çömlekçilikle öne çıkan ilçesi Menemen'de icra edilmeyi sürdürüyor.

 

Yaklaşık 30 işletmenin faaliyet gösterdiği Menemen'de 4 kuşaktır bu işle meşgul olan Yüksel ailesinin 1972'de kurduğu Topsan A.Ş. ise Avrupa ülkelerine ihracatıyla tanınıyor. Toprağın, saksı, saklama kapları, yoğurt kasesi ya da bahçe dekorasyonunda kullanılan küçük parçalara dönüştürüldüğü yolculuğu ise birçok safhadan oluşuyor.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
17 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
16 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
15 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
14 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
13 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
12 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

İZMİR
İzmir Nerede, Nasıl Gidilir?