09 Eylül 2022
715
ABONE OL

Kurtuluşun Sembolü 9 Eylül: İzmir’in Kurtuluşunun 100. Yılı

Türk ordusunun, Büyük Taarruz sırasında İzmir’i Yunan işgalinden kurtardığı ve tarihe yön verdiği büyük zaferin 100. yıldönümü. Şanlı Türk ordusunun 26 Ağustos’ta başlattığı Büyük Taarruz Kurtuluş Savaşı’nın son safhası, İzmir’in Yunan işgalinden kurtuluşudur. Anadolu direnişi işgalin ardından zaferle taçlanmış, Türk ulusu küllerinden yeniden doğmuştur.

Kurtuluşun Sembolü 9 Eylül: İzmir’in Kurtuluşunun 100. Yılı

İzmir’in 15 Mayıs 1919 yılında Yunanlar tarafından işgal edilmesi, Anadolu’da Milli Mücadele’nin başlamasında büyük bir öneme sahiptir. İzmir’in işgali, tüm ülkede büyük bir tepki ile karşılandı.

“Ordular, İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!”

26 Ağustos 1922’de Türk ordusu tarafından başlatılan Büyük Taarruz Kurtuluş Savaşı’nın son safhasıydı. Büyük Taarruz Meydan Muharebesi’nden sonra beş gün içerisinde elde edilen kurtuluş, Mustafa Kemal Atatürk’ün ordulara bildiri yayınlayarak, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini vermesi ve 2 Eylül’de Uşak’a girilmesi ile başlamıştır.

Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde Yunanistan Küçük Asya Ordusu’nun başkomutanlığında olan General Nikolaos Trikupis esir alındı.

Türk ordusu, İzmir’e doğru hızla ilerlemeye başladı. Yunan güçleri ve Rum sivilleri Anadolu’dan çekildi. 9 Eylül 1922’de Ahmet Zeki Bey komutasında bulunan birliklerle, Mürsel Paşa komutasındaki birlikler İzmir’e girdi. Birliklerin ardından 5. Süvari Kolordusu Komutanı Mirliva Fahrettin Paşa komutasında yer alan birlikler saat 10.00’da İzmir’e girdi.

İzmir’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Destanı

9 Eylül 1922 tarihi, İzmir’in Kurtuluşu olarak tarihe altın harflerle yazıldı. Şanlı Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde, silah arkadaşları ile 9 Eylül 1922’de İzmir’i düşman işgalinden kurtardı. Büyük Taarruz ile başlayan Türk ordusunun şanlı zaferleri Yunan askerlerinin denize dökülmesi ile son buldu.

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi haline gelen İzmir’in Kurtuluşu’nun 100. yılı kutlu olsun.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

İZMİR
İzmir Nerede, Nasıl Gidilir?