11 Eylül 2020
516
ABONE OL

Kendi Rotasını Belirleyen Otonom Robot Geliştirildi

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) yürütülen proje ile engelle karşılaştığında yapay zekasını kullanarak yeniden rota çizebilen otonom robot geliştirildi.

Kendi Rotasını Belirleyen Otonom Robot Geliştirildi

TÜBİTAK tarafından desteklenen "Kapalı Alanlarda Kullanılan Otonom Yer Araçları için Yer Bulma, Haritalandırma ve Güzergâh Planlama Yapabilen Cihaz Tasarımı ve Geliştirilmesi" projesi kapsamında ortalama 2 yıllık çalışma sonucunda kendi rotasını belirleyen otonom aracının prototipi tamamlandı.

Projenin danışmanı İEÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümleri Dr. Öğr. Üyesi Pınar Oğuz Ekim, geliştirilen prototipin ilerleyen yıllarda nihai ürüne dönüşeceğini düşündüklerini dile getirdi.

Robotun eğitimden endüstriye, AVM'den hastaneye kadar birçok alanda kullanılabileceğini söyleyen Ekim, ürettikleri prototipin özellikle interaktif reklamcılık, rehberlik robotu ve bilgilendirme temelli alanlarda çok tercih edileceğini düşündüğünü söyledi. Ayrıca, “bu robot sayesinde, robot-insan etkileşiminin yapay zeka ile olan çözümlerine odaklanmak istiyoruz." dedi.

Aracın otonom olarak hareket ettiğini vurgulayan Ekim, araçla birlikte geliştirilen uygulama ile alanın haritasının da çıkarılabileceğini ifade etti.

Ekim, geliştirdiklerini aracın muadillerinden farklı olduğundan bahsetti. Ekim, günümüzdeki mevcut otonomlara bakıldığında bir hattı takip ettikleri ve engel gördüklerinde durduğunu söyledi. Ancak kendilerinin geliştirdiği otonomun kendi kendine karar verebilme yetisinin olduğundan bahsetti. Ürettikleri otonomun bir engel gördüğünde yeniden rotasını değiştirebilmesinin ise diğer otonomlarla arasındaki en büyük farklardan biri olduğuna değindi.

Yaşanan salgından sonra yaşamdaki alışkanlıkların farklı bir noktaya evrildiğine dikkat çeken Ekim, insanların uzak mesafeli yaşam tarzına yöneldiğine işaret etti. Bununla birlikte, artık hayatımızda robotların olacağını ya da onların desteklediği uygulamalar olmak zorunda kalacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. Ayrıca, öngörüleri doğrultusunda bu otonomların her alanda kullanılacağını düşündüklerini söyleyen Ekim, ilk hedeflerinin servis robotları olarak kullanılması olduğundan bahsetti.

Bu bağlamda da kendilerinin daha çok akıllı uygulamalara ağırlık vermeyi planladıklarını aktardı.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
28 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

İZMİR
İzmir Nerede, Nasıl Gidilir?