17 Eylül 2020
291
ABONE OL

Hazır Giyim Sektörü Covid-19 Sürecinde Yaralarını

Maske, önlük, tulum gibi ürünlerin arasında bulunduğu medikal tekstil ihracatı, yılın 8 ayında 891 milyon 279 bin dolara yükseldi. 

Hazır Giyim Sektörü Covid-19 Sürecinde Yaralarını

Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgilere göre, 2019'un ocak-ağustos döneminde 40 milyon 854 bin dolarlık medikal tekstil ürünleri ihracatı gerçekleştirildi.

Türk tekstilcisi, Çin'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle maskeye olan talep artınca bu alana hızlı bir dönüş gerçekleştirdi. Bu süreçte Türkiye'nin birçok bölgesindeki önemli tekstil firmaları, fabrikalarında yaptıkları küçük değişikliklerle maske ve koruyucu elbise üretimine yöneldi.

Özellikle Avrupa'dan da gelen yoğun siparişin de etkisiyle Türkiye'nin 2020 ocak-ağustos medikal tekstil dış satımı geçen seneye oranla büyük bir artış yaşadı. Türkiye'nin bu dönemdeki medikal tekstil ihracatı 891 milyon 279 bin dolar olarak kaydedildi.

Medikal tekstil ürünleri ihracatında ilk sırada 147 milyon 862 bin dolarla Almanya yer aldı. Bu ülkeyi 142 milyon 784 bin dolarla ABD ve 91 milyon 350 bin dolarla Hollanda izledi. 

Hedef 1,5 Milyar Dolar 

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, salgının, yaşamın tüm alanlarını olduğu gibi kendi sektörlerini de etkilediğini aktardı.

Sektörün salgın döneminde aradığı çıkışı medikal tekstil ürünleriyle yakaladığının altını çizen Sertbaş, "Özellikle hazır olan tezgahlarımızda, makinelerimizde önce tulum dikimine başladık. Daha sonra otomatik makineler alarak maske imalatına başladık. Geç başlamış olsak bile bugün iyi bir durumdayız. Şu anda da hazır giyim sektörünün ihracat artışını sağlayan en önemli faktör medikal tekstil ürünleri." değerlendirmesinde bulundu. Medikal tekstil ürünleri ihracatında artış hızının devam ettiğine dikkati çeken Sertbaş, bu konuda da ciddi bir başarı yakaladıklarını ifade etti. 

Salgının başında yaşadıkları "kumaş" sorununun kısa sürede çözüldüğünü anlatan Sertbaş, salgın sürecinin devam etmesi durumunda medikal tekstil ihracatlarının 1,5 milyar dolara kadar çıkmasını beklediklerini vurguladı. İhracatlarının dörtte birini maskelerin aldığını söyleyen Sertbaş, geriye kalan üretimlerini önlük ve tulumların oluşturduğunu belirtti. Ayrıca Sertbaş, “Medikal tekstil ürünleri Türkiye'nin ihracatına destek vermeye devam edecek." diyerek umutlarının ve yatırımlarının boşa olmadığına vurgu yaptı.

İzmir'de maske üretimi ve ihracatı yapan bir firmanın genel müdürü Hakan Demir de Covid-19 öncesi takım elbise ürettiklerini ancak salgından sonra maske üretimine yöneldiklerini aktardı. Demir, Tesislerinin oldukça büyük olduğuna ve her gün neredeyse 1 milyona yakın maske üretimi gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca bu süre içerisinde 20 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Demir, “Üretimimizin yüzde 30'u ihracata gidiyor. Yüzde 70'ini de iç piyasadaki önemli kurumsal firmalara veriyoruz. Ancak ihracat talepleri artmaya devam ediyor. Biz de tesisimizi daha da güçlendirerek ihracatımızı artıracağız." diye konuştu. 

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

İZMİR
İzmir Nerede, Nasıl Gidilir?