09 Eylül 2021
398
ABONE OL

DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi Kuruluş Yıl Dönümünü Kutladı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde geçen yıl kurulan Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesinin kuruluş yıl dönümü kutlandı.

DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi Kuruluş Yıl Dönümünü Kutladı

DEÜ Buca Dokuzçeşmeler Yerleşkesi'nde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, törende yaptığı konuşmada, Türk tarihinde bayrağın önemine dikkati çekerek, DEÜ'de açılan müzenin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türk bayrağının "Orta Asya'dan beri töresiyle asırlara hükmeden ceddin izinde yürüyenlerin ruhunu taşıdığını" söyleyen Demircan, "Milli Mücadelemizin başlangıcı ve bitişini temsil eden İzmir'imizin işgalden kurtulmasının ardından dört bir yanına asılmış şanlı bayrağımızın dalgalanışından da bugüne vatan ve millet sevdamızla aynı bayrağın gölgesi altında birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde yaşamanın gurunu yaşıyoruz” dedi.

Demircan, “Bilinmelidir ki bu topraklar üzerinde yaşayan her bir ferdin en kutlu görevi, ezelden beri hür yaşamış milletimizin bağımsızlığına vurulmak istenecek zincire karşı bizlere emanet edilen şanlı Türk bayrağımız için ebediyete kadar mücadele etmektir." ifadelerini kullandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, bayrağın Türk milleti için çok büyük öneme sahip olduğunu belirterek, "Biz hep diyoruz, 'Bayrak için gözünü kırpmadan canını veren bir milletiz' ama bir şekilde herhalde o kadar içselleştirmiştik ki bugüne kadar bir müzemiz yoktu. Bunu hem gelecek nesillere aktarmak hem bilimsel olarak bir zemin oluşturmak adına bir müze halinde yapılandırmak önemliydi. Bu da değerli hocalarımızın katkıları, fikirleriyle üniversitemizin çatısı altında mümkün oldu ve 1 yılını da tamamladı. Bunun için hepimiz adına gururluyuz, onurluyuz. Müzemizin koleksiyonunu sürekli zenginleştirerek yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı forsu ile Anıtkabir'de nöbet tutan bayraklarından birinin müzeye bağışlandığını da bildiren Hotar, fors ile bayrağın sergilenmeye başladığını sözlerine ekledi.

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise bayrağın bağımsızlığı sembolize ettiğini vurgulayarak, "Bu millet, 2 bin 200 yıldır sembolü olmuş, bağımsızlığını bayrakla simgelemiş bir millet. Esaret altına girmemiş, bazı şehirleri esaret altına girse de gelecek yıl 100'üncü yılını kutlayacağımız Büyük Taarruz'la işgali kaldırmış, atmış bir millet. Türklerin çok eski dönemden beri bayrak ve sancakları var.” dedi.

“Bunların tek bir bayrağa inmesi uzun bir süreç.” diyen Afyoncu, “Burada ilginç bir husus var, bugün kullandığımız şerefimiz olan al bayrak bize Osmanlı'dan miras. Osmanlı döneminde de biz aynı bayrağı kullanıyorduk. Yani o 8 köşeli yıldızlı bayrak Osmanlı'nın kullandığı bayraklardan biriydi ama devleti temsil eden bayrak bugünkü bayraktı ve devletimizin devamlılığının da en önemli göstergelerinden biri de budur. Çünkü 2 bin 200 yılık bir Türk Hakanlığı var." açıklamasında bulundu.

Törene, Buca Kaymakamı Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, tiyatro ve sinema oyuncusu Ahmet Yenilmez ile DEÜ'nün akademik ve idari personeli katıldı.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
27 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

İZMİR
İzmir Nerede, Nasıl Gidilir?