03 Aralık 2020
1207
ABONE OL

Parga Hamamı

Çeşme denildiği zaman akla her ne kadar deniz, kum, güneşten oluşan tatil planları gelse de Çeşme’yi sadece bundan ibaret görmek doğru değildir. Çünkü, Çeşme tarihi yüzyıllar öncesine dayanan çok değerli bir yerdir ve içerisinde çok önemli tarihi yapılar barındırmaktadır.

Parga Hamamı

Bu tarihi yapılardan biri de hiç şüphesiz Parga Hamamı’dır. Geçmişi 16. yüzyıla kadara dayanan Parga Hamamı zamanının önemli noktalarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Parga Hamamı Tarihi

16. yüzyılın başlarında Osmanlı Deniz Kuvvetleri Donanması hava şartlarından dolayı Çeşme Körfezi’ne gelmiş ve buraya sığınmışlardır.

Takribi 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Çeşme Kalesi’nin yanına Kervansaray yaptırılmıştır. Daha sonra ise askerlerin ve bölge halkının yararlanabilmesi amacıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Pargalı İbrahim Paşa tarafından Tarihi Çeşme Hamamı yani Parga Hamamı yaptırılmıştır.

2016 yılına kadar aktif olarak kullanılan ve dokusu ufak tefek bozulmalara maruz kalmış olan hamamın bahçe duvarları onarılmış ve bahçe düzenlemesi tamamlanmıştır.

Sıcak su deposunun eski projeye uygun olacak şekilde restore edildiği hamamda, ısıtma sistemi ile birlikte tesisatta yenilenmiştir ve hamamın tavanıyla tabanı yine projeye uygun olacak şekilde masif ahşaptan üretilmiştir.

Ahşap oturtma çatı dört meyilli olarak yeniden düzenlenmiş, bahçeye ısı pompası ünitesi ve jeneratör yerleştirilmiştir. Hamamın içerisindeki bozuk çeşme onarılarak çalışır hale getirilmiş, su-ısı izolasyonu detayları çözülmüştür.

2019 yılında restorasyonu tamamlanan hamam 12 ay boyunca açık olacak ve hem tarihi hem de turistik amaçla kullanılabilecektir. Hamamda aynı zamanda geleneksel gelin hamamlarının da yapılacağı düşünülmektedir.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
16 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
15 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
14 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

GEZİ REHBERİ
Foça Kamp Alanları
Foça Kamp Alanları
03.12.2020
568
GEZİ REHBERİ
Şirince Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Fener Adası Nerede? Nasıl Gidlir?
GEZİ REHBERİ
Karaburun Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Efes Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?