04 Aralık 2020
902
ABONE OL

Dalyan Aşk Festivali

Çeşme Belediyesi tarafından “9 Durak 9 Deneyim” projesi kapsamında gerçekleştirilen Dalyan Aşk Festivali platonik bir aşkın hatırasını yaşatmaktadır.

Dalyan Aşk Festivali

Dalyan Mahallesinde gerçekleştirilen Aşk Festivali, konserlerden dans gösterilerine, yöresel lezzetlerden el işi stantlarına kadar oldukça geniş bir sergi yapısına sahiptir.

Bu nedenle Aşk Festivali’ne gidildiğinde her kesime göre uygun eğlence bulmak mümkün olmaktadır. Tiyatro ve dans gösterileriyle birlikte şiir dinletileri dinleyip konserlere eşlik edebileceğiniz festivale katılım yaparak hem eğlenip hem de kültürel yapı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Dalyan Aşk Festivaline İlham Olan Aşık “Nezir”

Eskiden Köste olarak anılan Dalyan Mahallesi'nde, 1935-1980 yılları arasında yaşamış olan sağır ve dilsiz Nezir, hikayemizin baş karakteri olmaktadır. Hikâyeye göre; Nezir bir delikanlıya tarifsiz bir aşk hissetmiştir ancak bu aşk ne yazık ki karşılıksızdır ve Nezir buna üzülmektedir.

Bu nedenle bir gün Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yaşayan karşılıksız aşkı Tinika’yı görmek için kollarını sıvar ve kendi çabalarıyla tenekeden bir kayık yapar, ardından kayığa uçurtma bağlayarak rüzgarın itişi ile birlikte sevdiğine kavuşmak için denize koyulur ve Sakız Adası’na doğru rüzgarla birlikte tenekeden kayığı ile ulaşır.

Karşılıksız aşkı için çıktığı yolda Sakız Adası’na geldiğinde, Yunanistan hükümeti Nezir’e pasaportunu sorar. Ancak aşkının peşinden düşünmeden hareket eden Nezir’in pasaportu yoktur ve hem sağır hem dilsiz olduğu için derdini de anlatamamaktadır. Bu durum da Yunanistan hükümeti tarafından kuşku ile karşılanarak Nezir’i casus sanmalarına neden olmuştur. Bu yüzden de Nezir’i sorgulamaya çalışırlar ve Nezir, görmek için çıktığı aşığını göremeyerek buruklaşır.

Bu olaylardan bir süre sonra ise Çeşme’deki yetkililerin araya girmesiyle birlikte serbest kalan Nezir, karşılıksız aşkını göremediği için büyük bir üzüntü yaşar ve bu sefer de taş ve çamur kullanarak tek başına kendine bir kule inşa eder ve bu sayede de Nezir’in buruk aşk hikayesi Çeşme’de dilden dile dolaşarak ölümsüzleşir.

İşte bu da Dalyan Aşk Festivali’nin ortaya çıkış hikayesidir.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

GEZİ REHBERİ
Foça Kamp Alanları
Foça Kamp Alanları
04.12.2020
487
GEZİ REHBERİ
Şirince Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Fener Adası Nerede? Nasıl Gidlir?
GEZİ REHBERİ
Karaburun Nerede? Nasıl Gidilir?
GEZİ REHBERİ
Efes Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?