14 Eylül 2020
485
ABONE OL

Bademli Tarihi Dokusuyla Keşfedilmeyi Bekliyor

Geçmişten bu yana fidancılık merkezi olarak bilinen İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli Mahallesi, yemyeşil dokusu, mimari yapısı ve doğal kaynak sularıyla turizmde hak ettiği değeri görmek istiyor.

 

 Bademli Tarihi Dokusuyla Keşfedilmeyi Bekliyor

İzmir’e 120, Ödemiş’e ise 19 kilometrelik bir mesafede bulunan "saklı cennet" Bademli'nin, doğusunda Beydağ, batısında Ovakent, kuzeyinde Kaymakçı, güneyinde ise Aydın'ın Köşk ve Sultanhisar ilçeleri bulunuyor.

Yaklaşık 3 bin nüfuslu olan ve tarihi dokusuyla da görenleri kendine hayran bırakan belde de tarihi Salih Efendi, Çapanoğlu ve Apbaş mescitleri ile Abdülbaki, Hayrettin Efendi, Kılcızade Mehmet Ağa ve Derviş Ağa camileri bulunuyor.

Evliya Çelebi'nin Seyahatname eserinde bahsettiği Bademli, tarihi dokusunu bugüne kadar taşımayı başarmış yerler arasında dikkatleri üzerine çeken bir konumda bulunuyor.

Bademlili olup mahallenin 14. yüzyıldan bugüne kadarki tarihini araştıran Van 100. Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Top, yaptığı açıklamada, bölgenin geçmişte çok önemli kültürlere ev sahipliği yaptığından bahsetti.

Çevredeki kalıntılardan Bizans döneminde, buranın bir yerleşim yeri olduğunun anlaşıldığını ifade eden Top, burada Orta Çağ ve sonrasında yerleşim görüldüğünden söz etti.

Potamya Kalesi'nden gelen ilk ismini böyle aldığını söyleyen Top, daha sonra 14. yüzyılda Türk fetihlerine sahne olduğundan ve Bademli'de bulunan zeytin ağaçlarının da Orta Çağ'dan kalma olduğundan bahsetti.

Mehmet Top, mahallede çok sayıda tarihi cami ve mescidin de bulunduğunu anımsatarak bunlardan Kılcızade Mehmet Ağa tarafından yaptırılan caminin ise farklı özelliklere sahip olduğunu belirtti.

Top, "Caminin en önemli özelliği ahşap tavanlı olması. Caminin duvarlarında yer alan duvar resimleri ve boyalı nakışları, yapıdaki manzara resimleri ve büyük boyutlu ağaç tasvirleri oldukça ilgi çekici. Görülmesi gereken yapılardan biri." dedi.

 

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
16 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
15 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
14 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler