23 Aralık 2021
801
ABONE OL

YKS Nedir? Kimler Başvurabilir?

Günümüzdeki pek çok genç daha iyi bir gelecek ve daha iyi bir eğitim için üniversite okumak istiyor. Bu nedenle de sık sık üniversiteye nasıl girileceğini, üniversite okumak için nelerin gerektiğini araştırırlar. Ülkemizde ise üniversite okumak için TYT, AYT, YDT yani hepsini kapsayıcı olması bakımından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adı verilen bir sınava girmeleri gerekir. Bu nedenle de sizler için YKS adı verilen bu sınavın ne olduğunu ve YKS’ye dair merak edilen bazı soruları cevapladık.

YKS Nedir? Kimler Başvurabilir?

YKS Nedir?

YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı kelimelerinin kısaltmasını oluşturur. Halk arasında üniversite sınavı olarak adlandırılan YKS, Ölçe Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından üniversiteye yerleşmek için girmeleri gereken sınav türüdür. YKS 3 ayrı oturumdan oluşur. İlk oturum TYT (Temel Yeterlilik Testi), ikinci oturumu (Alan Yeterlilik Testi) ve üçüncü ve son oturumu ise YDT yani Yabancı Dil Testi olarak isimlendirilir.

Üniversiteye yerleşmek isteyen adayların TYT’ye girmesi zorunludur. TYT oturumundan yeterli puan alınması halinde 2. ve 3. oturumları girmeyi hak kazanır. YKS sisteminde TYT ile 2 yıllık önlisans bölümleri, AYT ile 4 yıllık lisans bölümleri, YDT ile 4 yıllık dil bölümleri tercih edilebilmektedir.

YKS’ye Kimler Girebilir?

YKS’ye yalnızca lise son sınıfta bulunan öğrenciler ile liseden mezun olan öğrenciler girebilir. Ayrıca eğer isterseniz üniversite okurken de YKS’ye girebilirsiniz.

YKS Baraj Puanı Kaçtır?

Üniversite tercihi yapacak adayların YKS’nin ilk oturumu olan TYT sınavına girmesi zorunludur. TYT’ye giren adayların en az 150 ham puan almış olması gerekir. 150 puanı aşanlar önlisans veya 2 yıllık üniversitelere giriş yapabilir. TYT’de barajı aşan öğrenciler ayrıca AYT ve YDT oturumlarına katılabilir. Bu sınavlardan alınan puanlarla 4 yıllık fakültelere giriş yapabilir. AYT ve YDT’ye giren adayların en az 180 ham puan alması gerekir.

YKS’de Hangi Konular Çıkar?

TYT’ye sınavına katılım sağlayan öğrencilere 9 ve 10’uncu sınıflara ait konulardan soru sorulur. AYT ve YDT’de ise öğrenciler tüm lise konularından sorumlu tutulur.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
5 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
4 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
3 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
2 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
1 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
30 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?