30 Kasım 2021
839
ABONE OL

Tez Önerisi Nedir? Nasıl Yazılır?

Eğitimli insan sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde lisansüstü eğitim alan ve almak isteyen kişi sayısında büyük bir artış yaşanmıştır. Bu nedenle de tez nedir ya da tez önerisi nasıl hazırlanır gibi çeşitli sorular ile karşılaşılmaktadır. Bu soruların cevabı ise oldukça kolaydır. Sizler için tez önerisinin ne olduğunu ve nasıl yazılması gerektiğini kısaca hazırladık.

Tez Önerisi Nedir? Nasıl Yazılır?

Tez önerisi lisansüstü eğitimin tamamlanabilmesi için yazılan teze başlamadan önce tezinizle ilgili genel çerçeveyi çizdiğiniz ve bağlı olduğunuz enstitüye teslim ettiğiniz bir belgedir. Bu belge genel olarak sizin tezinizde ne çalışacağınızı anlatan, kullanacağınız yöntem/ler hakkında bilgi içeren, yapacağınız tez çalışmasında nelerden bahsedeceğinizi kısaca aktardığınız bir öneri formudur.

Bu nedenle tez danışmanınızın yönlendirmesi ve direktifleri ile hazırlamanız gereken bir belgedir. Çünkü, eğer tez öneriniz yetersiz, tutarsız ya da bilimsellikten uzak olursa bağlı olduğunuz enstitü tez önerinizi onaylamayabilir. Bu da doğal olarak tezinizi yazmaya başlayamamanıza sebep olabilir. Bunun önüne geçmek için de tez danışmanınız ile iletişimde olmanız ve önerinizi kontrol ettirmeniz tavsiye edilir.

Tez Önerisinde Neler Olur?

Her tez önerisi farklıdır. Ancak genel olarak hazırlanış biçimleri benzerdir. Bir tez önerisi hazırlarken, yazarken uymanız gereken bazı bilimsel kıstaslar vardır ve enstitünüz bu kıstaslara uymanızı bekler. Bu nedenle genel akış çerçevesinde tez önerileri, konu, kavramlar, çalışmanın amacı, çalışmanın önemi, veri kaynakları, yöntem, içerik planı ve muhtemel kaynakça gibi kısımlardan meydana gelmelidir. Çünkü, enstitü tez önerinizi incelerken ne anlatacağınızı, hangi yöntemi kullanacağınızı, neden bu çalışmayı yapmak istediğinizi öğrenmek isteyecektir.

Tez Önerisi Kaç Sayfa Olur?

Tez önerinizin kaç sayfa ya da kaç kelime olacağına karar vermesi gereken kişiler sizsiniz. Ancak, tüm dünyadaki uygulanışına bakıldığında ortalama 4 ile 10 sayfa arasında bir tez önerisinin hazırlanması gerektiği ifade edilebilir. Ancak bu enstitünüzün ve tez danışmanınızın isteğine göre daha az ya da daha fazla olabileceğinin unutulmaması gerekir.

Tez Önerisi Hazırlamak Gerekli Mi?

Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin tezinizi yazmadan önce bir tez önerisi hazırlamanız istenecektir. Bu nedenle tez önerisi yazmak, hazırlamak bir gerekliliktir.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
4 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
3 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
2 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
1 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
30 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
29 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?