05 Aralık 2022
537
ABONE OL

Tez Nedir? Nasıl Yazılır?

Son yıllarda yüksek lisans ve doktora yapan veya yapmak isteyen kişi sayısında büyük bir artış yaşanmıştır. Bu nedenle de bu alanda araştırma yapan kişilerin sayısında ciddi bir artış vardır. Ancak, yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen ya da yapan kişilerin karşısına belki de daha önce hiç duymadıkları bir şey çıkmaktadır. Bu da yüksek lisans ya da doktora tezi adı verilen ve tüm dünyada kişinin araştırmacı kişiliğinin en büyük göstergesi kabul edilen çalışmalardır. Fakat hayatlarında belki de ilk kez duydukları bu kelimenin ne olduğunu merak eden, nasıl bir çalışma yapılması gerektiğini merak eden kişiler olabilir. Onlar için tezin ne olduğu ve nasıl yazılması gerektiği ile ilgili kısa bilgiler derledik. İşte tez nedir, tez nasıl yazılır sorularının cevapları...

Tez Nedir? Nasıl Yazılır?

Yüksek lisans ya da doktora tezi olarak sıklıkla duyulan tez aslında yüksek lisans ya da doktora düzeyindeki kişilerin kendi araştırmacı kişiliklerini gösterdikleri ve alandaki belirli bir açığı kapatmayı hedefledikleri bir araştırma çıktısıdır. Yani aslında tez yüksek lisans öğrencisinin veya doktora öğrencisinin mezun olmak için alandaki bir açığı tespit edip bu açığı kapatmaları için yazdıkları bir araştırmadır.

Tez Nasıl Yazılır?

Tez yazmak oldukça zorlu ve uzun bir süreçtir. Çünkü, alana göre değişiklik göstermekle birlikte bir tez 50 sayfa olabileceği gibi 500 sayfada olabilmektedir. Çünkü, tez oldukça uzun araştırmaları içeren akademik, bilimsel bir yazma sürecidir. Bu nedenle bir tezin uyması gereken ve içermesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların her biri çok dikkat edilmesi gereken ve incelikle aktarılması gereken noktalardır. Bu nedenle sizler için ortalama bir tezin hangi bölümleri içermesi gerektiğini kısaca açıkladık.

Ortalama bir tez çalışması, öz, giriş, literatür, evren ve örneklem, yöntem, araştırma bulguları, sonuç ve öneriler aynı zamanda da bir kaynakçadan meydana gelir. Ancak bu başlıkların her birinin özel olarak incelenmesi ve temellendirilmesi gerekir. Çünkü, oldukça komplike bir yapıya sahip olan bu sürecin iyi yönetilmesi için her başlığın ayrıca işlenmesi önemlidir.

Tez Kaç Sayfa Olmalı?

Tezin kaç sayfa olması gerektiği konusu aslında oldukça ucu açık bir konudur. Çünkü, sayfa sayısı alanınıza, danışmanınıza, üniversitenize ve konunuza göre oldukça değişken bir yapıya sahiptir. Ancak genel çerçeve dahilinde 30 sayfa ile sonsuz sayfa arasında bir aralığın verilebilmesi mümkündür.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
27 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?