13 Ekim 2022
478
ABONE OL

Yüksek Lisans Nedir? Şartları Nelerdir?

Yüksek lisans yapmak isteyen sayısının her geçen gün arttığı günümüzde pek çok kişi yüksek lisansın ne olduğunu ve nasıl yapıldığını merak etmektedir. Çünkü, yüksek lisans hem özel sektör için bir gereklilik hem de akademik kariyer için bir gerekliliktir. Bu nedenle de yüksek lisans nedir, nasıl yapılır, şartları nelerdir ve kimler yüksek lisans yapabilir sorularını yazımızda cevapladık.

Yüksek Lisans Nedir? Şartları Nelerdir?

Yüksek lisans en temel tanımlama ile lisansüstü eğitimin ilk basamağını oluşturan bir eğitimdir. Bu eğitim ışığında yüksek lisans kabulü alan öğrenciler yüksek lisans öğrencisi olur ve alanı ile ilgili daha derinlemesine bir eğitime tabii tutulur. Bu eğitim ışığında hem bilimsel araştırma yapmanın incelikleri öğrenilir hem de alan ile ilgili öğrenilen derinlemesine bilgiler ışığında öğrenciler sektörel anlamda geliştirilir. Peki, yüksek lisans nedir, şartları nelerdir?

Yüksek Lisans Şartları Nedir?

Yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin aklına gelen ilk sorulardan biri de yüksek lisans kabulü almak için hangi şartları sağlamaları gerektiğidir. Aslında yüksek lisans yapmak için gerekli olan şeyler çok nettir. Sizler için Türkiye’de yüksek lisans şartları aşağıdaki gibidir. 

  • ALES’ten en az 50 ile 55 arası bir puan almak.
  • YDS ya da YÖKDİL*’den en az 50 ile 55 puan arası almak.**
  • Ortalama 2.00 ile 2.50 arasında bir lisans mezuniyet ortalamasına sahip olmak.

YÖKDİL, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri şeklinde üç farklı alandan meydana gelir. Bu nedenle de başvuru yaparken sizin başvurmak istediğiniz programın hangi bilim dalındaki YÖKDİL’i kabul ettiğini bilmeniz ve sınava ona göre başvurmanız gerekir.

Bazı üniversitelerin yüksek lisans programlarında dil şartı yoktur. Bu nedenle eğer okulunuz ve bölümünüz yüksek lisans için dil şartı istemiyorsa bu puanlara sahip olmanıza gerek yoktur.

Eğer bu şartları sağlıyorsanız yapmanız gereken tek şey üniversitelerin yüksek lisans duyurularını takip etmek ve alanınızla ilgili olan yüksek lisans duyurularını inceleyerek istenen belgeleri iletmek.

Kimler Yüksek Lisans Yapabilir?

Yukarıda verilen şartların hepsini karşılayan herhangi biri istediği takdirde yüksek lisans başvurusu yapabilir ve kabul edildiği takdirde yüksek lisans yapabilir.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
16 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
15 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
14 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?