31 Mart 2023
599
ABONE OL

ALES Nedir? Kimler Katılabilir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), Ölçme, Seçme, Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen ve hazırlanan ulusal bir sınavdır. Aynı zamanda lisansüstü eğitim ve akademik kariyer için de bir zorunluluktur.

ALES Nedir? Kimler Katılabilir?

ALES genellikle yılda 3 kez yapılan ve lisansüstü eğitimin yanı sıra akademik kariyer içinde büyük bir önem arz eden giriş sınavıdır. Bir giriş sınavı olması bakımından da Türkiye’de akademik alanda ilerlemek isteyen herkesin girmesi gereken temel sınavlardan biridir.

ALES Ne Zaman Yapılır?

ALES ne zaman sorusu akademik personel ve lisansüstü öğrenci olmak isteyen kişiler tarafından merak edilen konulardandır. ALES genellikle Mayıs, Eylül ve Kasım aylarında yani yılda 3 kez yapılan bir sınavdır. Bu nedenle yıl içinde birden fazla kez ALES’e girmeniz mümkündür. Bu sayede de birinden aldığınız kötü bir puanı diğer sınavlar sayesinde kapatabilirsiniz.

ALES Kaç Yıl Geçerli?

ALES ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri sınavın kaç yıl geçerli olduğudur. ALES yılda üç kez yapılıyor olmasına rağmen sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olan ve bu 5 yıl içinde en yüksek puanınız hangisiyse onu kullanmanıza izin veren bir yapıdadır. Bu nedenle bütçeniz elverdiği sürece her ALES’e girmeniz sizin için büyük bir yarar sağlayacaktır. Örneğin, 2021 yılının Eylül ayındaki ALES’ten 70 aldığınız ama 2018 Kasım’daki sınavdan 90 almıştınız. Bu durumda eğer üzerinden 5 yıl geçmediyse 90 olan puanınızı kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Bu da doğal olarak size büyük bir avantaj sağlayacaktır.

ALES’te Kaç Soru Vardır?

ALES, 50 Türkçe ve 50 Matematik sorusundan meydana gelen 100 soruluk bir sınavdır. Üç puan türünde incelenir. Bu puan türlerinin her biri 100 puan üzerinden hesaplanır. Puan türleri ise sayısal, sözel ve eşit ağırlık şeklinde sıralanabilir. Puan türleri 3 ayrı grup oldukları için 100 almak için tüm soruları yapmanıza gerek yoktur. Çünkü, sözel puan türünde Türkçe’nin soru başına puan değeri ile Matematik sorularının soru başı puan değerleri eşit değildir. Örneğin, 1 Türkçe sorusu sözel puan türünde 2 puanken 1 Matematik sorusu 0,50 puan olabilir. Bu nedenle de puan türünüzün ne olacağına dikkat ederek sınava çalışmanız ve girmeniz önerilir. Aynı zamanda ALES çıkmış sorular konusunda araştırma yapmanız da ne tür sorularla karşılaşacağınız açısından fikir edinmenize yardımcı olabilir.

ALES’e Kimler Girebilir?

ALES’e Türkiye’de lisansüstü eğitim isteyen kişilerin yanı sıra akademik kariyer isteyen kişilerde girebilir.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?