08 Aralık 2020
403
ABONE OL

DEÜ Su Altı Kültür Mirasının Araştırılması ve Korunması İçin Merkez Kurdu

Dokuz Eylül Üniversitesinin (DEÜ), Avrasya Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi kurmak için hazırlıklarını tamamladığı bildirildi.

DEÜ Su Altı Kültür Mirasının Araştırılması ve Korunması İçin Merkez Kurdu

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, açıklamasında, önümüzdeki dönemde faaliyete geçirmeyi planladıkları merkez ile Anadolu'nun zengin kültür mirasından beslenen medeniyetlerin izini denizde süreceklerini kaydetti.

Türkiye'nin denizlerdeki gücünü pekiştirmeyi hedefleyen Mavi Büyüme Stratejisi'ne uygun olarak su altı kültür mirasının araştırılması ve kayıt altına alınması amacıyla çalışmalara hız verdiklerine işaret eden Hotar, "Okyanus ve denizlerin gelecek nesiller için sürdürülebilir biçimde yönetilmesi kadar su altı kültür mirasının gün yüzüne çıkartılması da ülkemiz adına önem taşıyor. Bizler de buradan hareketle araştırmalarımıza ve keşiflerimize güç katacak yeni bir merkez kurmaya karar verdik." ifadelerini kullandı. 

Hotar, Türkiye'nin ve İzmir'in denizcilik tarihinde dünyanın önemli noktalarından birisi olduğuna dikkati çekerek, "Medeniyetlerin doğduğu, tarihi ticaret yollarının buluştuğu ve denizciliğin de binlerce yıldır var olduğu bu coğrafyada, günümüz teknolojilerini kullanarak su altı kültür mirasını araştırmak tercih değil bir zorunluluktur. Dolayısıyla lisans ve lisansüstü düzeyde nitelikli öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdüren bizler, alanında uzman isimlerin yer aldığı, ileri teknoloji cihazlarına sahip, milli ve yerli anlayışla yol alan bir yapıyı ülkemize kazandırmayı planladık.” dedi.

Buradan hareketle Avrasya Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni kurmaya karar verdiklerini söyleyen Hotar, “Kısa sürede mesafe kat ettik ve kuruluş aşamasına geldik. Önümüzdeki günlerde merkezimizi hizmete alacak, ülkemize ve akademi camiamıza yeni bir soluk kazandıracağız." diye konuştu.

Hotar, merkez çalışmalarıyla Osmanlı Dönemi Sualtı Kültür Mirası Coğrafi Bilgi Sistemi'ni de oluşturacaklarının bilgisini vererek, "Bugüne kadar yapılan araştırmalar sonrasında bulunan batıklar ve yeni keşfedilecek kalıntılar sayesinde, Osmanlı ve Türk denizciliğinin denizlerdeki genel bir resmini de görünür hale getireceğiz. Bu da bizim gurur vesilemiz olacak." ifadelerini kullandı.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler