03 Aralık 2020
626
ABONE OL

Ege Üniversitesinde Yürütülen Alg Projesine TÜBİTAK'tan Destek

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Elibol'un yürüttüğü "Algal ekstraktların antiviral özelliklerinin taranması" projesi, TÜBİTAK'tan destek almaya hak kazandı.

Ege Üniversitesinde Yürütülen Alg Projesine TÜBİTAK'tan Destek

EÜ'den yapılan açıklamaya göre, Kolombiya Bilim Teknoloji ve Yenilik Bakanlığı ile ikili işbirliği kapsamında yürütülen proje, her iki ülkeye ait özellikle endemik alg türlerinden elde edilecek olan ekstraktların (özütlerin), kanser ve sağlıklı hücreler üzerindeki etkileri, antioksidan ve potansiyel antiviral özelliklerinin ortaya çıkarılması ile ileri medikal çalışmalar için veri oluşturulmasını hedefliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Elibol, alglerin eczacılık, gıda ve kozmetik gibi amaçlar için çok uzun zamandan beri kullanıldığını belirterek, Covid-19 sürecinde, bu virüsle başa çıkacak her türlü potansiyel molekülün çözümlerde bir anlam teşkil ettiğini ifade etti.

Biyomühendislik bölümü olarak uzun zamandır çalışmalarda mikroalgler ve siyanobakteriler kullandıklarını aktaran Elibol, "Sahip olduğumuz gerek endemik (yerel) türleri gerekse farklı mutantlarını elde ettiğimiz diğer türlerden oluşan koleksiyonumuzda bulunan alglerin antiviral özelliklerinin taranarak, bunların etkisini laboratuvar ortamında ortaya çıkarmak Covid-19 ile mücadelede Ege Üniversitesi- Kolombiya işbirliği kapsamında önemli bir çalışma olacaktır. La Sabana Üniversitesi Biyoproses Grubu ile ortak yapılan çalışmalar 24 ay sürecek." ifadelerini kullandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da Elibol ve ekibini tebrik ederek, bu projenin, Covid-19 da dahil pek çok hastalıkla mücadelede önemli veriler ortaya koyacağını belirtti.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
1 Mayıs 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
30 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
29 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
28 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler