07 Ocak 2021
391
ABONE OL

Jak Eskinazi, İhracatta Konteyner Maliyetleri Arttı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Çin yeni yılı öncesi ülkenin ihracatını arttırması sonucu dünya genelinde konteyner sıkıntısı oluştuğunu, mart ayında durumun normale dönmesini beklediklerini bildirdi.  

Jak Eskinazi, İhracatta Konteyner Maliyetleri Arttı

Eskinazi, son 2 aydır konteyner fiyatlarında artışa rağmen ihracatta rekor kırdıklarını söyledi.  

Boş konteyner bulmakta zorluk çektiklerini ifade eden Eskinazi, arz-talep dengesindeki değişiklik ve Çin'in aşırı talebinin sonucunda konteyner fiyatlarının yükseldiğini ifade etti. Bunun yanı sıra Eskinazi, Çin’in yeni yılı öncesinde konteyner talebini arttırınca boş konteyner bulunması konusunda sıkıntıların yaşandığı belirtti. Ancak, buna rağmen Çin’in bu yıl ihracatta yine de rekor kırdığının altını çizdi.

Yeni yılla birlikte yaklaşık 1 ay gibi bir süre sonra konteynerlerin yerine oturacağını ve bu boş konteyner sıkıntısının 15 Mart gibi biteceğini tahmin ettiğini ifade etti. Ayrıca Eskinazi, “Ancak ihracatçımız bir yolunu bulup Türkiye'ye döviz kazandırmaya devam ediyor" dedi.

"İthalat Azalırken İhracat Arttı"

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Kenan Yalavaç da salgın süreciyle birlikte konteyner arz-talep dengesinin bozulduğunu, bunun fiyatları yükselttiğini bildirdi.

Türkiye'nin ithalatındaki düşüşün de ülkeye boş konteyner girişini azalttığını ifade eden Yalavaç, "İthalat azalırken ihracatta düşüş olmadı, aksine artış yaşandı. Haliyle bu konteyner hareketliliğine ve navlun fiyatlarına yansıdı. Yılın ilk çeyreğinde fiyat artışı devam eder." dedi.

"Boş Konteynerler Çin'e Gidiyor"

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Taner İzmirlioğlu da son 2 ayda konteyner fiyatının 10 bin dolar civarına kadar çıktığını ifade etti.

İzmirlioğlu, "Çin, pandemiyi ağır olarak yaşadığı zamanlarda ihracat yapamadı. Konteynerler bu süreçte oradaki limanlarda kaldı. Bu ülke normalleşince de hızla ihracat yaptı. Bu sefer de Çin'de konteyner kalmadı. Şu anda da Çin'de ihracatın yüksek olduğu zamanlar. Boş konteynerler Çin'e gidiyor, oradan da ana ithalatçıları olan ABD ve Avrupa'ya gidiyor. Yaklaşık 2 aydır devam eden navlun artışları son 1 ayda bizim ihracatçımızı üzecek noktaya geldi. Birkaç ay içinde dengeye oturacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler