11 Temmuz 2021
592
ABONE OL

Biz Tüketmedikçe Deniz Ürünlerinin İhracatı da Büyüyor

Avrupa’nın en büyük 8. deniz ürünleri yetiştiricisi konumunda Türkiye’de Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2020 yılının Ocak – Haziran döneminde 457 milyon 919 bin dolarlık su ürünleri ihracatı ile rekor kırılmaya devam ediyor. Ancak Türkiye, Avrupa ve Amerikalıların balık tüketiminin sadece çeyreği ile yetiniyor.

Biz Tüketmedikçe Deniz Ürünlerinin İhracatı da Büyüyor

Bugün ajanslara düşen “Türkiye’nin su ürünleri ihracatı yeni rekora koşuyor” haberi, yüzde 42’lik artış oranı ile yüz güldürdü.

Kendi içerisinde bir rekor olan mevcut gelişme, daha geniş perspektiften bakıldığında Türkiye’nin daha çok yol kat edebileceği gerçeğini de gözler önüne seriyor.

Üç Tarafı Denizlerle Çevrili Türkiye’de Enteresan Bir Tablo

Türkiye’de istatistiklerin bugün açıklanmasının ardından Çeşme Haber ekibi olarak yaptığımız araştırmada Avrupalı ve Amerikalıların, Türklerden dört kat fazla deniz ürünleri tükettiği bilgisine ulaştık. Türkiye Su Ürünleri Sektörü Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun’un açıklamaları ile birlikte denizcilik sektöründe birçok kuruluşun verilerine göre Türkiye’de balık tüketimi, kişi başına yıllık 6-7 kilogram ile son derece düşük. Avrupa ve Amerikalılarda ise bu rakam yıllık 25-26 kilogram ile Türkiye’nin dört katına ulaşıyor.

Japonya’ya baktığımızda ise kişi başına yılda 80 kilogram balık tüketimi çarpıcı olarak dikkat çekiyor.

Türkiye, Su Ürünleri İhracatında Büyüyor

Yılın ilk yarısında yüzde 42 artışla 649 milyon dolarlık ihracata ulaşan su ürünleri sektörü iki yıldır üst üste kırdığı rekorlara yenilerini eklemeyi hedefliyor.

Ege İhracatçı Birliklerinden aldığı verilere göre Türkiye, 2020'nin ocak-haziran döneminde 457 milyon 919 bin dolarlık su ürünleri ihracatı yaptı. Bu yılın aynı döneminde ise ihracat, yüzde 42 artışla 649 milyon dolara çıktı.

Su ürünleri ihracatında ilk sırada, Türkiye'nin üretiminde ve ihracatında lider olduğu levrek yer aldı. Levrek ihracatı 6 aylık dönemde yüzde 33 artarak 215 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Levrek ihracatını 182 milyon dolarla çipura ve 81,5 milyon dolarla alabalık takip etti.

Su ürünleri ihracatının parlayan yıldızı Türk somonunda ise 2020'nin ocak-haziran döneminde 9 milyon 314 bin dolar olan ihracat 73 milyon 164 bin dolara çıktı.

Hedef 1,2 Milyar Dolar

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, salgın döneminde balık tüketiminin arttığını belirtti.

Dünyaca ünlü birçok restoranın Türk balığını tercih ettiğini ifade eden Kızıltan, sektör olarak 2 yıldır milyar doların üzerinde ihracat yaptıklarını aktardı.

Kızıltan, "Bu sene rekorlara bir yenisini eklemek istiyoruz. Böyle giderse 1,2 milyar dolar ihracatın üzerine çıkacağız." dedi.

En Büyük Hedefimiz Çin Pazarında Büyümek

Dünyanın en önemli levrek ve çipura üreticisinin Türkiye olduğuna işaret eden Kızıltan, bunların yanına Türk somonunu da ekleyeceklerini dile getirdi.

Kızıltan, Türk somonunun Norveç somonuna rakip olarak pazarda yer aldığına dikkati çekerek, "Başta Rusya olmak üzere birçok ülkede Türk somonunun pazar payı giderek artıyor. Tanıtım faaliyetleriyle bu prestijli ürünümüzü daha çok ülkeye satacağımıza inancımız tam. Ayrıca diğer geleneksel ürünlerimizde de yeni pazarlarımız var. Uzak Doğu'ya ihracatımız başladı. Bunun giderek artacağını ön görüyoruz. En büyük hedefimiz ise Çin pazarında büyümek." diye konuştu.

 

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
1 Aralık 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
30 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
29 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
28 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Kasım 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler