22 Ocak 2022
869
ABONE OL

YÖKDİL Nedir?

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) adayların kendi alanlarındaki (Fen Bilimleri, Sosyal Bilimleri, Sağlık Bilimleri) dil becerilerini belirlemeye yönelik 2019 yılından sonra Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen bir yabancı dil sınavıdır. Ancak, YÖKDİL ilk çıktığı dönemde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile düzenlenmiştir.

YÖKDİL Nedir?

YÖKDİL ve YDS, e-YDS Arasındaki Temel Fark Nedir?

YÖKDİL ve YDS- e-YDS arasındaki en temel fark; YÖKDİL'de uzmanlık alanlarına yönelik soruların olmasıdır. YÖKDİL, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri alanlarında Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılmaktadır.

YÖKDİL Sınavı Dil Tazminatı İçin Kullanılabilir Mi?

Hayır, kullanılamaz. Dil tazminatı için YDS ve e-YDS kullanılmaktadır.

YÖKDİL'e Kimler Başvurabilir?

YÖKDİL sınavına, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar başvurabilir.

YÖKDİL Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sınav başvuruları elektronik ortamda ais.osym.gov.tr internet adresi üzerinden, sınav takviminde belirtilen başvuru süresi içinde yapılır.

YÖKDİL Puanı Nerelerde Kullanılır?

YÖKDİL puanı akademik İngilizce’yi ölçen bir sınav olduğu için öğretim üyesi ve dışındaki öğretim elemanı kadrolarına başvurularda (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman, çevirici), yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmak için yapılan başvurularda, doçentlik sınav başvurusunda, yabancı dille eğitim verilen üniversitelerde aranan dil kriterlerinde kullanılabilir.

YÖKDİL Puanının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Yüksek lisans ve doktora başvurularında kullanılacak puanın geçerlik süresi 5 yıldır. Öğretim üyeleri ile doçentlik başvurularında YÖKDİL puanının aynen YDS gibi belirli bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.

YÖKDİL Yılda Kaç Kez Yapılır?

YÖK tarafından, YÖKDİL sınavının yılda iki kez yapılacağı duyurulmuştur. Ancak 2017 yılında 3 kez yapılmıştır.

YÖKDİL'e Ne Sıklıkla Girilebilir?

YÖKDİL sınavına giriş ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. Yalnızca, ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda kopya çeken kişiler 2 yıl ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlardan menedilebileceği için bu istisnai durumda sınavlara giremez. Bunun dışında adaylar yılda 2 veya 3 kez yapılan YÖKDİL sınavlarının her birisine başvuruda bulunabilirler.

YÖKDİL Ücretleri Ne Kadardır?

Bu ücret her sınavda farklılık gösterebilmektedir. 2022 Şubat ayında yapılan sınav için başvuru ücreti 185 TL olarak açıklanmıştır.

YÖKDİL Ücret Ödemesi Nasıl Yapılır?

Sınav başvuru ücreti, başvuru işleminin son adımında kredi/banka kartı ile ödenecektir.

YÖKDİL'e Nerede Kullanılabilir?

YÖKDİL sınavı sonuçları, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim, TUS, DUS ve doçentlik başvurularında kullanılabilir. YÖKDİL sınav sonuçları ayrıca üniversitelerde akademik yükseltmelerde gerekli olan dil yeterliliği puanı olarak da kullanılabilir.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
18 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
16 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
15 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
14 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?