23 Kasım 2022
604
ABONE OL

Yenibahar Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yenibahar, köfte harcından çorbalara kadar her lezzete yakışan baharatlardan biridir. Amerika’nın keşfinden sonra dünya mutfağına yayılan yenibahar, neredeyse her mutfakta ayrı bir öneme sahiptir. Türk mutfağında lezzetli dolmaların sırrı diyebileceğimiz yenibahar baharatı, farklı milletlerin mutfaklarında da kullanılmaktadır. Bu aromatik baharatı, yakından tanımak ve anlatmak istiyoruz. Peki; yenibahar nedir, faydaları nelerdir, hangi yemeklerde kullanılır?

Yenibahar Nedir? Faydaları Nelerdir?

Yenibahar Nedir?

Yenibahar, köfte harçlarından sulu yemeklere, çorbalara ve salatalara kadar mutfaklarda en çok tercih edilen baharatlardan biridir. Mersingiller familyasına ait yenibahar bitkisinden elde edilen bu baharat, tüm baharatların lezzetini bir miktar taşımaktadır. Uluslararası olarak pimenta racemosa olarak anılan bu bitki, Amerika’nın tropik bölgelerinde yetiştirilir.

Hiç yapraklarını dökmeyen yenibahar bitkisinin tohumları olgunlaşmadan toplanıp güneş ışığının altında kurutularak bu baharat elde edilir. Oldukça aromatik bir tada sahip olan yenibahar baharatını güvenilir aktarlardan satın alabileceğiniz gibi güvenilir markaların ürettiği yenibahar baharatlarını da tercih edebilirsiniz.

Daha önce yemeklerinizde bu baharatı kullandıysanız aromasını biliyorsunuzdur. Ancak yemeklerinde ilk kez yenibahar baharatı kullanacak kişiler, bu baharatın kokusuna ve aromatik lezzetine hayran olabilir.

Yenibahar Faydaları Nelerdir?

İsveç mutfağında özel bir yeri olan yenibahar baharatı, zengin içeriği sayesinde insan vücudu için birçok açıdan fayda sağlamaktadır. Öyle ki yenibahar bitkisinden elde edilen yenibahar yağı da alternatif tıpta sıkça kullanılan şifalardan biridir. Aromasında zencefil, karabiber, karanfil gibi baharatların lezzetine de rastlayacağınız yenibahar faydaları nelerdir?

Hazmı kolaylaştırıcı etkisiyle bilinen yenibahar, mide ve bağırsak gazlarının giderilmesinde de etkilidir.

Zengin içeriği sayesinde yenibahar baharatı, sindirim sorunlarını gidermek maçıyla alternatif tıpta sıkça tercih edilmektedir.

İçeriğinde yüksek oranda A ve C vitaminleri barındıran bu baharatın kemik gelişimine destek olduğu bilinmektedir.

C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artıran yenibahar, A vitamini sayesinde diş ve sağ sağlığını da etkilemektedir.

Yenibahar bitkisinden elde edilen yenibahar yağı da ağrı kesici özelliği ile ağrıyan eklemlere sürülüp masaj yapıldığında eklem ağrılarının giderilmesinde etkilidir.

Yenibahar Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Zencefil, tarçın, karabiber, Hindistan cevizi ve karanfil gibi baharatların karışımı bir aromaya sahip olan yenibahar baharatı, Türk mutfağında da yemeklerde sıklıkla tercih edilen baharatlar arasında yer alır. Yemeklerin yanı sıra tatlılara da ekleyeceğiniz bir miktar yenibahar ile tatlının yenmesini kolaylaştırabilirsiniz. Peki yenibahar nasıl kullanılır?

Köfte harcı hazırlarken gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz yenibahar baharatını, sarma ve dolmanın iç harcına da ekleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra çorba, pilav, et ve sebze yemeklerinde de bu baharatı kullanabilirsiniz. Yenibahar, tuzlu lezzetlerin yanında enfes aroması ile tatlılara da ayrı bir lezzet katar. Aşure, cezerye, kek, kurabiye gibi tatlıların içine bir miktar yenibahar ekleyerek aroma katabilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?