04 Mart 2022
528
ABONE OL

Tez Savunması Nedir?

Tez savunması özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin mezun olabilmeleri için yapmaları gereken bir savunmadır.

Tez Savunması Nedir?

Tez savunması adından da anlaşılacağı üzere bir tezin alanda deneyimli ve yetkin olan kimseler, akademisyenler karşısında savunulması sürecidir. Bu süreç genellikle pek çok lisansüstü öğrenciyi korkutan ve geren bir eylemdir. Çünkü, tez savunması esnasında kişilerin yapmış olduğu araştırması ile ilgili sorulabilecek olan her soruya karşı önceden hazır olması ve cevap vermesi sürecini gerektiren bir durumdur.

Tez Savunması Neyi Ölçer?

Pek çok kişi tez savunmasından korkar. Fakat tez savunması korkulacak kadar kötü bir şey değildir. Çünkü, tezinizi savunduğunuz jüride aslında sizin savunmanızı yapmanızı ve mezun olmanızı istemektedir. Ancak, jüri her ne kadar sizin geçmenizi ve mezun olmanızı istese de sizi biraz sıkıştırmakta zorundadır. Bunun nedeni ise aslında çok basittir. Siz yüksek lisans veya doktora öğrencisiyken pek çok şey öğrenirsiniz ve öğrendiğiniz her şey sizin yetkinliğinizi belirler ve jüri üyelerinin görevi sizin yetkinliğinizi ortaya çıkarmaktır.

Bunun yanı sıra en az bir yıl boyunca emek verip her bir kelimesini özenle seçtiğiniz tezinize güvenmeniz çok önemlidir. Jüri üyeleri zaman zaman sizi sıkıştırarak yaptığınız çalışmanın ne kadar arkasında olduğunuzu ve ilerleyen akademik sürecinizde sizin karşılaşabileceğiniz sorunlarla nasıl başa çıkabileceğinizi de ölçmek ister. Bu bakımdan da aslında tez savunması sizin yaptığınız araştırmaya ne kadar güvendiğinizi ölçen, topluluk karşısında kendinize ne kadar inandığınız test eden ve akademik yetkinlik açısından hangi noktada bulunduğunuzu anlamanıza yardımcı olan bir durumdur.

Bundan dolayı da aslında tez savunmaları korkulacak şeyler değil aksine sizin daha özgüvenli bir birey olmanız için yapılan ve kendiniz ile çalışmanızı ne kadar savunabildiğinizi ölçen bir sistemdir.

Bu açıdan da tez savunması aslında lisansüstü öğrencilerinin korkması gereken değil korkmaktan ziyade gurur duyması gereken bir etkinliktir. Çünkü, tez savunmasını başarı ile geçen her bir birey kendini, araştırmasını kanıtlamış, akademide çalışması ile kendinden daha yetkin olan jüriyi ikna etmiş olan kişidir ve yetkinliğini kanıtlayarak akademide ilk kabulünü almıştır.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
29 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?