13 Aralık 2022
569
ABONE OL

Storytelling (Hikaye Anlatıcılığı) Nedir? Nasıl Yapılır?

Hikaye ve masallar, ilk çağlardan bu yana insanları bir araya getiren unsurlardan olmuştur. Ateş başında tecrübelerini anlatan insanlardan, sosyal medyada paylaşım yapan kişilere kadar uzanan bir hikaye ve masal yolculuğu vardır. Bu neden bu kavramı korumak gerekir. Yoğun rekabet ortamının bulunduğu bu dijital dünyada hikaye anlatıcısı olmak önemli bir adımdır. Kişilerin devamlı olarak veri ve bilgi paylaşımı yaptığı, çevresinde olup bitenlere karşı dikkatinin azaldığı günümüz dünyasında, akılda kalıcı olmak için iyi bir hikaye anlatıcısı olmak gerekir.

Storytelling (Hikaye Anlatıcılığı) Nedir? Nasıl Yapılır?

Storytelling, son zamanlarda pazarlama dünyasının ilgi çeken trend kavramı olarak bilinir. Bunun yanında storytelling hedef kitleye ulaşmak, bağ kurmak, duygusal temas noktaları yaratmak için hikaye anlatıcılığı teknikleri kullanılması olarak tanımlanabilir. Hikaye anlatma kavramı, genel anlamı ile gerçek olmayan deneyim ve hikayeleri sembolize etse dahi tam olarak bu şekilde değildir. Storytelling; ikna için yapılan iletişimde sunulan verilerin, müşterilerin yaşamına dokunan bir süreç içinde var olması olarak bilinir. Hedef kitlenin sunulan içeriği hayal etmesi, daha önceki tecrübeleri ile bağ kurması ve duygusal açıdan uyarılması anlamına gelir. Peki, hikaye anlatıcılığı nedir?

Hikaye Anlatıcılığı Nedir?

Hikaye anlatıcılığı herhangi bir durumu ya da olayı kitlenize anlatırken öyküyü ve gerçeği aynı anda kullanmaktır. Birtakım hikayeler gerçeklerden meydana gelir. Bazıları ise ana mesajı daha iyi vermek için süslenebilir ya da doğaçlama yöntemi ile anlatılabilir.

Bir öykü anlatmak, kelimelerle resim çizmeye benzer. Herkesin hikaye anlatabilme yeteneği vardır fakat bazı kişiler hikaye anlatma yeteneklerini geliştirerek bulundukları organizasyonun, işletmenin ya da markanın hikaye anlatır. Bu insanlar; pazarlamacı, içerik yazarı ya da PR uzmanlarıdır.

Neden Hikaye Anlatılır?

Hikaye anlatmanın eğlendirmek, eğitmek, bir şey satmak ya da böbürlenmek gibi pek çok sebebi olabilir. Hikayeler neden bilgi paylaşma, satma ve izah etme yöntemi olarak kullanılır?

  • Hikayeler soyut kavramları somut bir şekilde inceleyebilmeyi mümkün kılar. Komplike görünen mesajları kolay ve anlaşılır hale getirir.
  • Hikayeler insanları birleştirir.
  • Hikayeler insanları motive eder ve ilham verir.

Hikaye Anlatıcılığı Nasıl Yapılır?

Hikaye anlatıcılığı yapmanın ilk şartı anlatmayı sevmektir. Hikaye anlatmayı seviyorsanız geriye sizi dinleyecek insanlar bulmanız kalır. Kitlenizi tanıyarak hikayenizi kimlerin duymak isteyeceğine kafa yorabilirsiniz. Hikayenizim kime yarayacağını düşünebilir ve etkili bir hikaye yaratmak için kitlenizi tanıyabilirsiniz.

Storytelling için kitlenizi belirledikten sonra ana fikrinizi de belirlemeniz gerekir. İster bir sayfa ister on sayfa hikayeniz olsun, bir ana fikre sahip olmalıdır. Bir evin temeli gibi hikaye tamamına ermeden önce kesinlikle temeli atılmalıdır.

Hikayenizin ne türde olacağına karar vermeniz gerekir. Ne çeşit bir hikaye anlatacağınızı belirlemek için hikayenizi okurken kitlenizin ne hissetmesi ve hikayenize nasıl reaksiyon vermesi gerektiğine karar vermelisiniz.

Bunun yanında hikayenizi paylaşacağınız ortama da karar vermeniz gerekir. Pek çok format ve biçimde olan hikayelerin paylaşılması gereken ortamlar da birbirinden farklıdır. Örneğin; bazı hikayeler dinlenir, bazıları izlenir, bazıları ise okunur. Siz kendi hikayenizi başkaları ile nasıl buluşturacağınız konusunu netleştirmelisiniz. Daha sonra hikaye anlatıcılığı için geri kalan şey ise bir hikaye yazmak… Yaratıcılık ile hazırladığınız hikayenizi artık paylaşabilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?