01 Aralık 2021
566
ABONE OL

Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Dünyanın her bir bölgesi her bir ülkesi birbirinden farklıdır. Bu nedenle de pek çok insan farklı kıtalar, farklı ülkeler görmek ister. Ancak, bunu yapabilmek için gerekli olan şeylerin ne olduğundan tam olarak emin olamayabilir. Bu noktada da aslında sıkı bir araştırma sürecine girer. Bu araştırma neticesinde ise karşısına çıkacak olan ilk şey büyük ihtimalle pasaport olacaktır. Bu nedenle bu yazımızda sizler için pasaportun ne olduğunu ve türlerinin ne olduğunu hazırladık.

Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Pasaport en genel anlamda ülkeler arası seyahat etmenize yardımcı olan ve vatandaşı olduğunuz ülke tarafından size sağlanan uluslararası bir kimlik belgesidir. Ancak, bu belgenin farklı türleri vardır ve doğru türdeki pasaporta başvurulması gerekir. Bu türlerin ne olduğunu ve sık sorulan soruları sizler için cevapladık.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Toplamda 6 tip pasaport türü vardır. Bunlar renklerine göre, bordo, yeşil, siyah, gri, pembe ve laciverttir.

  • Umuma Mahsus Pasaport (Bordo): Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen en yaygın pasaporttur. Bu pasaporta sahip olanlar sivil vatandaştır.
  •  Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil): Belirli bir memuriyet düzeyine gelmiş memurların ve 25 yaşından küçük olan çocuklarının kullanabildiği bir pasaporttur.
  • Hizmet Damgalı Pasaport (Gri): Resmi geziler ve seyahatler için kullanılan genellikle belediyeler adına görevlendirilen ve belirli bir hizmetin tamamlanması için verilen pasaportlardır.
  • Diplomatik Pasaport (Siyah): Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen ve yalnızca diplomatların kullanabildiği bir pasaporttur.
  • Geçici Pasaport (Pembe): Herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yurtdışında pasaportunu kaybetmesi durumunda ülkenin dış temsilcilikleri tarafından verilen pasaportlardır.
  • Yabancılara Mahsus Pasaport (Lacivert): Genellikle yabancılara verilen ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen pasaportlardır.

Bir Kişi En Fazla Kaç Tane Pasaporta Sahip Olabilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan biri en fazla iki tane geçerli pasaporta sahip olabilir. İki pasaporttan fazla geçerli pasaporta sahip olması mümkün değildir.

Hangi Durumlarda İkinci Pasaporta Gerek Duyulur?

Bazı ülkeler birbirini kabul etmez. Bu nedenle de bir ülkenin kabul etmediği ya da tanımadığı bir ülkeye gitmek isterseniz diğer ülkenin damgasının pasaportunuzda olması sizin için olumsuz bir durum yaratabilir. Bu nedenle de iki tane pasaport kullanarak bu sorunun önüne geçmeye çalışabilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?