22 Aralık 2022
545
ABONE OL

Meditasyonu Alışkanlık Haline Getirebilmek İçin Öneriler

Meditasyonun stres ve anksiyete gibi olumsuz duygularla baş edebilmek, odaklanma yeteneğini geliştirmek, ilişkilerdeki mevcudiyeti artırmak gibi pek çok faydası vardır. Bu faydalı etkileri yaşamına dahil etmek ve desteklemek için meditasyona ne kadar süre ayrıldığından ziyade ne sıklıkla meditasyon yapıldığına odaklanılması gerekir. Arada sırada yapılan meditasyon pratikleri de göz ardı edilemez. Ancak her gün düzenli bir şekilde yapılan, alışkanlık haline gelen meditasyon etkinliği günün rengini değiştirebilme gücüne sahiptir. Peki, alışkanlık nasıl ediniriz, meditasyonu alışkanlık haline getirebilmenin yolları nelerdir?

Meditasyonu Alışkanlık Haline Getirebilmek İçin Öneriler

Nasıl Alışkanlık Ediniriz?

Alışkanlık edinirken en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri davranışı tekrar etmektir. Bir davranış, aynı bağlamlarda belirli süre yeniden yapıldıkça yani tekrar edildikçe otomatiklik kazanır. Böylece alışkanlık haline gelmiş olur. Bir davranışı alışkanlığa çevirmek için farklı bir serüven izlenmesi gerekir. Meditasyonu alışkanlık haline getirmek için de zaman, emek ve tekrara ihtiyaç vardır.

Meditasyonu Aynı Yerde, Aynı Zamanda Yapmaya Özen Göster

Alışkanlık haline getirmek istediğiniz davranışınızın aynı bağlamlarda yapılması önemlidir. Dolayısıyla günün aynı saatlerinde, aynı yerde meditasyon yapmak hem bedeninizin hem de zihninizin bu davranışı benimsemesine yardımcı olur. Bir zaman sonra da aynı saatte ve aynı yerde bulunulduğunda meditasyon yapmak daha rahat ve kolay bir deneyime dönüşür.

Kendini Ödüllendir

Motivasyon kaybı yaşamamak için yapılabilecek en kolay ve keyifli şeylerden biri kendini ödüllendirmektir. Davranışlarınızın tekrar etmesi için en güçlü etken kendinize ödül vermektir. Ödüllendirilmişlik hissi, bir davranışın tekrarlanma ihtimalini yükseltir. Bir davranışın neticesinde iyi hissedeceğimizi bilmek, aynı şeyi yeniden yapma isteği uyandırır.

Kendini Gözlemle

Alışkanlık edinme süreci içerisinde kendini gözlemlemek ve kendi gereksinimlerinize kulak vermek motivasyonunuzu güçlendirir. Meditasyonu ne zaman, nerede, nasıl bir şekilde yapmak istediğinize ancak kendinizi gözlemleyerek karar verebilirsiniz. İstekleriniz ve isteksizliğinizin size neler söylemek istediğini öğrenmek için kendinizi gözlemlemek iyi bir yoldur.

Motivasyon Kaynaklarına Odaklan

Samimi bir motivasyon ile başladığınızda meditasyonun bir alışkanlık haline dönüştürülmesi oldukça kolaydır. Gönülden istendiği zaman meditasyondan oldukça keyif alabilirsiniz. Meditasyon etkinliğinden ne beklendiği net olduğunda hem bu süreci gerçekçi bir şekilde geçirirsiniz hem de motivasyonunuzu desteklemiş olursunuz. İyi hissetmek, kendini anlamak, stres ve anksiyeteyi yönetmek, hayatın tadını çıkarmak gibi duygular diğer etkenlere bağlı olarak motivasyonunuzu korumanızı sağlar.

Meditasyonu Günlük Hayatının Bir Parçası Hâline Getir

Meditasyonu yaşamın bir parçası haline getirmek; su içmek gibi yaşamsal bir faaliyeti gerçekleştirmek gibi doğal olmalıdır. Meditasyonu gününüzün hangi kısmına yerleştirebilirseniz o zaman meditasyon yapmak için en uygun zamandır. Bunu kendi meşguliyetinize göre ayarlamak size kalan bir karardır.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?