14 Kasım 2022
484
ABONE OL

Masa Başı Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Uzun bir süre hareketsiz kalmak; insan sağlığını olumsuz etkileyen davranışlar arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalar, özellikle masa başı işlerde çalışan ve gün içinde egzersiz için vakit ayırmayan kişilerin obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi sağlık sorunları ile karşılaştıklarını ortaya koymaktadır. Bu sebeple ofiste veya evde masa başı çalıştığınız bir işiniz varsa uygulayacağınız masa başı egzersizleri ile sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Masa Başı Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?

Masa Başı Egzersizleri Nedir?

Günümüzde evde ya da ofiste masa başında çalışan birçok kişi, günlük hareket edemediklerinden yakınmaktadır. Bu sebeple günlük aktivitelerinin büyük bir kısmını masa başında oturarak geçiren kişiler; kilo alımı, boyun, sırt ve bel ağrılarından da muzdariptir. Bu ağrılar kimi zaman işinizi yapmanıza da engel olabilir. Sağlığınızı ve iş hayatınızı daha iyi duruma getirecek masa başında rahatlıkla uygulayabileceğiniz egzersizleri sizler için derledik.

Boyun Egzersizleri

Masabaşı çalışanların boyun ağrılarının önüne geçecek boyun egzersizleri, boyun kaslarınızın esnekliğini artırarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Belirli aralıklar ile bu egzersizleri uygulayarak işinize daha iyi konsantre olabilirsiniz.

Masa başında boyun egzersizini yapmak için ilk olarak ellerinizi alın bölgesine dayayarak başınızı öne doğru itmelisiniz. Bu hareketi yaparken alnınıza hafifçe baskı uygulayarak boyun hareketini önlemeye çalışmalısınız. Diğer bir boyun egzersizi ise sağ elinizi yüzünüzün sağ tarafına koyarak başınızı sağa doğru itebilirsiniz. Boynunuzun hareket etmesini sağ eliniz ile önlenmeye çalışabilirsiniz. Daha sonra aynı hareketi sol eliniz ile tekrarlayabilirsiniz.

Omuz ve Sırt Egzersizleri

Masa başında omuz ve sırt egzersizi uygulamak için omuzlarınızı kulak memelerinize doğru yavaşça kaldırıp indirmelisiniz. Bu egzersiz omuzlarınızın ve sırtınızın esnekliğini artırarak kendinizi daha iyi hissetmenize olanak sağlayacaktır.

Bacak Egzersizleri

Sürekli olarak masa başında oturarak çalışanlar için rahatlatıcı egzersizlerden biri de bacak egzersizleridir. Oturur pozisyonda sağ bacağınız, gergin ve dik olacak şekilde yerden kaldırarak parmak uçlarınız yukarıyı gösterecek şekilde tutabilirsiniz. Bu sayede bacak kaslarınızı esnetebilirsiniz. Ardından pozisyonunuzu koruyarak ayak bileğiniz dairesel hareketlerle döndürülür ve rahatlatılır. Daha sonra aynı hareketi, sol bacağınıza da uygulayabilirsiniz.

Karın Egzersizleri

Ofiste veya evinizde masa başında çalışırken bu egzersiz ile karın kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Masa başında karın egzersizi yapmak için sandalyenize dik pozisyonda oturarak ayaklarınızı yere sıkı bir biçimde bastırın. Ardından karın kaslarınızı sıkarak içeri doğru çekin. Öne sağ bacağınızı dizinizi kırmadan kalça hizasında ileri uzatarak indirebilirsiniz. Daha sonra aynı hareketi sol bacağınız için de uygulayabilirsiniz.

Baş Egzersizleri

Masa başı çalışanların molalarda rahatlıkla uygulayabilecekleri baş egzersizleri, baş bölgenizdeki kasların rahatlamasını sağlayarak olası baş ağrılarınızın önüne geçecektir.

Baş egzersizini yapmak için başınızı dik bir pozisyona getirerek derin bir nefes alın. Nefes aldıktan sonra başınızı hafifçe öne eğerek nefes verin. Daha sonra başınızı kaldırmadan önce tekrar derin bir nefes alarak başınızı kaldırırken hafifçe nefes verebilirsiniz.

Masabaşı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Masa başında çalışırken hareketsiz ve sabit pozisyonda kalmak kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yanı sıra vücudunuz uzun süre hareketsiz kaldığı için bel ve boyun kaslarında tutulma, karıncalanma, uyuşma gibi sorunlar yaşanabilir. Bu sebeple çalışırken uzun süre hareketsiz kalmamaya özen gösterilmelidir. Çalışma süresi boyunca saat başı, kısa ve düzenli molalar vererek ufak yürüyüşler veya masa başı egzersizleri uygulanmalıdır.

Masa başında çalışırken günde iki kez ve 10-15 tekrar olacak şekilde masa başı egzersizlerini uygulayabilirsiniz. Bu sayede boyun, bel ve bacak kaslarınızı esneterek olası baş ve boyun ağrılarının önüne geçebilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?