12 Ekim 2022
480
ABONE OL

Ehliyet Tipleri Nelerdir?

Ülkemizde toplamda 6 tipte ya da 6 grup altında değerlendirilen 15 ile 16 tane zaman zaman birbirini kapsayan zaman zaman ise ayrı değerlendirilmesi gereken ehliyet tipi vardır. Bu nedenle de ehliyet kursuna yazılmadan önce hangi gruptaki hangi ehliyet tiplerini istediğinizi netleştirmeniz gerekir. Bunun içinde 6 ehliyet grubuna da aşina olmanız ve kapsamları ile ayrımları noktasında sürücü kursunuzdan ya da çeşitli araştırma kanallarından bilgi almanız önerilir. Ancak çok fazla çeşitte ehliyet olmasından kaynaklı olarak bizler bu yazımızda ağırlıklı olarak 6 ehliyet grubunu ve bu grupların içinde listelenen ehliyet türlerini araştırdık.

Ehliyet Tipleri Nelerdir?

Ehliyet Sınıfları

Ehliyet sınıfları yukarıda da bahsedildiği gibi 6 farklı grup kapsamında değerlendirilir. Bu nedenle de her grubu ve içerisinde ehliyet tiplerini iyi bilmeniz sizin ilerleyen süreçlerde sorun yaşamanıza engel olacaktır. Bu sebeple sizlere kısaca ehliyet gruplarını özetledik.

Motosiklet Sınıfı

Yemek ve market gibi ihtiyaçların evlere teslim hale gelmesiyle birlikte son dönemde büyük bir yükseliş yakalayan motosiklet sınıfı kendi içerisinde 4 dalda incelenir. Bu dallar A1, A2, A ve M sınıfı ehliyet olacak şekilde ayrılmaktadır. Bu sınıfların her birinin kendine özel sürebildiği araçlar ve kapsamları vardır. Bu nedenle de bu yazımızda bu sınıf detaylandırılmamıştır. Ancak merak edildiği takdirde en kısa sürede ehliyet sınıflarına özel yazı hazırlayabiliriz.

Otomobil ya da Kamyonet Sınıfı

Kişisel kullanımlar söz konusu olduğunda nüfusun pek çoğunun sahip olduğu ehliyet tipi otomobil ve kamyonet sınıfına mensup olan ehliyet tipleridir. Çünkü, bu ehliyet sınıfı kapsamında yolda gördüğünüz binek araçların neredeyse birçoğu kullanılabilir. Bu nedenle de otomobil ve kamyonet sınıfları en çok alınan ehliyet tipleridir. Bu tipler ise kısaca, BE ve B sınıfı ehliyet olarak değerlendirilebilir.

Kamyon ve Tır Sınıfı

Genellikle lojistik amaçlarla kullanılan kamyon ve tır sınıfına mensup olan ehliyetler ağırlıklı olarak uzun yol şoförlerinin, şehirler arası ya da uluslararası nakliye yapan şirketlerin kullandıkları araçlardır. Bu araçları kullanabilmek için öncelikle C1, C1E, C ve CE tiplerinden birine sahip olmanız ve bu sahip olduğunuz ehliyet tipinin kullanabildiği araçları iyi analiz etmeniz önerilir.

Otobüs ve Minibüs Sınıfı

Genellikle yolcu taşımacılığı yapan ya da servis hizmetlerinde görev alan kişilerin tercih etmesi gereken otobüs ve minibüs sınıfı ehliyetler genel olarak D1, D1E, D ve DE tiplerinden meydana gelmektedir. Bu tiplerden birine sahip olmadan belirli kuralların üstünde kalan herhangi bir otobüs ya da minibüsü kullanamazsınız. Bu nedenle de eğer otobüs şoförü ya da minibüs sürücü olmak gibi bir hedefiniz varsa öncelikle bu sınıfa mensup olan ehliyet tiplerinden birine sahip olmanız gerekir.

Traktör Sınıfı

Traktör sınıfı ağırlıklı olarak köylerde kullanılan ve tarım amacıyla tercih edilen bir ehliyet tipidir. Bu nedenle de yalnızca F sınıfı ehliyet sahibiyseniz traktör kullanmanıza izin verilir. Ancak F sınıfı biraz sınırlı bir sınıf olduğu için iyi düşünülmesi önerilir.

İş Makinesi Sınıfı

İş makineleri sınıfı ağırlıklı olarak sanayi, endüstri gibi alanlarda kullanılan araçlardır. Bu nedenle de eğer işiniz inşaat, kazı işleri gibi alanlarsa bu sınıfa mensup olan G sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde iş makinesi kullanamazsınız.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
27 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?