07 Aralık 2022
746
ABONE OL

Damla Sakızı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan damla sakızı, sakız ağacının ürettiği sıvı yapılı reçinedir. İlk oluştuğunda sıvı olan damla sakızı, güneşte kurutularak sert ve yarı saydam damlacıklar haline getirilir. Türk mutfağında tatlılarda sıklıkla kullanılan damla sakızı, Yunan ve Arap mutfağında da tercih edilmektedir. Damla sakızı ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Damla Sakızı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Damla Sakızı Nedir?

Damla sakızı, sakız ağacının yapısını korumak için geliştirdiği sıvı reçinenin kurutulması ile elde edilen bir gıda ürünüdür. Mitolojik dönemlerde şifalı olduğu kabul edilen sakız ağacından elde edilen damla sakızı, tarih boyunca çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Günümüzde ise sakız ağacının dallarından ve gövdesinden toplanıp kurutulur.

“Damla sakızı nerede yetişir” sorusu, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Yunanistan sınırlarındaki Sakız Adası’nda yetiştirilen sakız ağacı, ülkemizde yoğunlukla Çeşme ve çevresinde yetiştirilmektedir.

Sakız ağacından elde edilen sıvı haldeki reçine çeşitli işlemlerden geçirilerek güneşte kurutularak katı bir hal alır. Kurutma işleminden önce üzerine yapışan maddeler, büyük bir özenle temizlenir. Reçine halinde iken şeffaf bir renge sahip olan damla sakızı, katılaştıkça açık sarı renge kavuşur. Geniş bir kullanım alanına sahip damla sakızı ürünleri, hoş kokusu ve aroması ile yıllardır büyük bir özenle kullanılmaktadır.

Damla Sakızı Faydaları Nelerdir?

Damla sakızının iyileştirici gücü Orta Çağ’da keşfedilmiştir. Önemli bir şifa kaynağı olarak bilinen damla sakızı faydaları ile öne çıkan bir gıda ürünüdür. Bu sebeple “damla sakızı neye iyi gelir” sorusu, birçok kişinin merak ettiği sorulardan biridir.

Mide ve bağırsağa iyi geldiği bilinen damla sakızı, düzenli tüketildiğinde sindirim sisteminin çalışmasını düzenleyici etkiye sahiptir. Üst ve alt solunum yollarını iyileştirmeye destek olan damla sakızı, çeşitli solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde tercih edilmektedir.

Eşsiz kokusu ile öne çıkan damla sakızı, ağız kokusunu gidermenin yanı sıra ağız ve diş sağlığı üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Yemekten sonra çiğneyeceğiniz damla sakızı, diş etlerinizin güçlenmesini sağlarken ağız içinde oluşabilecek bakterilerin de önüne geçer.

Damla Sakızı Nasıl Kullanılır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi damla sakızı kullanım alanları bakımından oldukça geniştir. Mutfakta sıklıkla tercih edilen damla sakızı, eklendiği her gıdaya unutulmaz bir aroma katar. Damla sakızı aynı zamanda hoş kokusu ile kozmetik ve kişisel hijyen ürünlerinde de sıklıkla tercih edilen ürünlerden biridir.

Türk kahvesi tutkunları, damla sakızının lezzetini çok iyi bilir. Damla sakızlı Türk kahvesi, aroması ve kokusu ile kahve keyfinizin artmasını sağlar.  Damla sakızını Türk kahvesine eklemek için özümü çıkarmanız iyi olacaktır.

Damla sakızı parçalarını ezerek toz formuna getirdikten sonra balın içine bir miktar ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz. Damla sakızından üretilen damla sakızı sabunları da düzenli kullanıldığında cildin daha pürüzsüz ve sağlıklı görünmesine destek olur. Bu enfes kokulu gıdayı; sütlaç, kurabiye gibi tatlıların içine de ekleyebilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
18 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
17 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
16 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
15 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
14 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?