30 Aralık 2022
373
ABONE OL

Çörek Otu Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Tıp alanında yüzlerce yıldır bitkilerden yararlanılır. Zengin besin içeriğine sahip bitkiler, günümüzde de kimi hastalıkların tedavisinde tercih edilmektedir. Tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer alan çörek otu da bu bitkilerden biridir. Güneybatı Asya, Akdeniz ve Afrika gibi bölgelerde yetiştirilen çörek otu, zengin besin değerleri ile öne çıkar.  Çörek otu yağı da yaygın olarak kullanılan çörek otu ürünlerinden biridir. Çörek otunun çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle üretilen çörek otu yağı faydaları ile pek öne çıkan tıbbi ve aromatik yağlar arasında yer alır.

Çörek Otu Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Çörek Otu Yağı Nedir?

Çörek otu yağı, Ranunculaceae familyasına ait bitki çeşidi olan çörek otu tohumlarının soğuk pres yöntemiyle sıkılması ile elde edilir. Mutfaklarda baharat olarak sıklıkla kullanılan çörek otundan elde edilen çörek otu yağı besin değerleri ile insan vücudu için sayısız fayda sağlamaktadır.

Yüzyıllar önce alternatif tıpta kullanılan çörek otu yağı, günümüzde modern tıpta da tercih edilmektedir. Şifa kaynağı olarak niteleyebileceğimiz çörek otu yağının, cilt sağlığından bağışıklık sistemine, zayıflamaya kadar pek çok açıdan fayda sağladığı bilinmektedir.

Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir?

Çörek otu yağı faydaları dendiğinde ilk akla gelen cilt sağlığı üzerindeki etkileri olmaktadır. Çünkü son zamanlarda ciltteki sivilce, akne lekesi gibi sorunların giderilmesidir. Çörek otu yağı içeriğindeki timokinon adı verilen organik madde, insan vücudu için faydalı bir moboterpendir. Peki, çörek otu yağı ne işe yarar?

- Çörek otu yağı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu nedenle çörek otu yağı, vücuttaki serbest radikalleri parçalayarak zararsız formlara dönüştürmektedir. Günlük olarak belirli ölçülerde tüketebilirsiniz.

- İçerisinde bulunan timokin sebebiyle solunum, dolaşım ve sindirim sistemi için de oldukça yararlıdır.

- Çörek otu yağı antimikrobiyal özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir.

- Düzenli kullanıldığı takdirde kan şekeri seviyeleri, yüksek tansiyon ve astım gibi rahatsızlıkların tedavisinde de etki gösterir.

- Bu yağı haricen cildiniz ya da saçlarınız için de uygulayabilirsiniz. Ciltte güneş, sivilce ve akne lekelerini giderme özelliğine sahip olan çörek otu yağını şampuanınıza bir miktar ekleyerek saç sağlığınızı da iyileştirebilirsiniz.

- Kan şekeri ve kötü kolesterolü düşürme özelliği ile bu yağı diyabet hastaları tarafından da tercih edilir. Ancak bu noktada doktorunuza danışmalısınız.

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen çörek otu yağı, pişirerek kullanmak için uygun değildir. Bu nedenle salata veya yemeklerinize sonradan ilave edebilirsiniz. Salata ve yemeklere ekleyerek tüketebileceğiniz sıra çörek otu yağını tek başına günde 1 çay kaşığı oranında tüketebilirsiniz. Aksi takdirde yan etkiler ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle çörek otu yağını kullanmadan önce uzman bir hekime danışmanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
26 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

BİLGİ KÖŞESİ
İzmir’in Meşhur Otları ve Faydaları
BİLGİ KÖŞESİ
Yazlık Kamp İçin Gerekli Malzemeler
BİLGİ KÖŞESİ
Sağlıklı ve Dengeli Uyku İçin İpuçları
BİLGİ KÖŞESİ
Portakal Yağı Nedir? Ne İşe Yarar?
BİLGİ KÖŞESİ
Maydanoz Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır?
BİLGİ KÖŞESİ
Ada Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir?