19 Kasım 2021
569
ABONE OL

TYT Nedir?

Temel Yeterlilik Sınavının kısaltması olan TYT, üniversite okumak isteyen tüm lise öğrencilerinin girmesi gereken sınavların başında gelir. Eğitim süreci farklı basamaklardan oluşur bunlardan birincisi YKS ikincisi ise TYT’dir.

TYT Nedir?

TYT nedir? sorusunun en basit tanımlaması, üniversiteye girebilmek için öğrencilere hazırlanmış ilk oturum sınavıdır. TYT’ye giren öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilimlerden sorular sorulur.

TYT Ne Zaman Yapılır?

TYT sınavı genellikle haziran ayında yapılır. Fakat geçtiğimiz yıl koronavirüsten dolayı temmuz ayında yapılmıştır. Bu nedenle TYT sınav takvimi ÖSYM tarafından belirlendiği için her yıl önceden açıklanır.

TYT’de adaylara test yapılır. Sınavda 120 soru sorulur ve bunun için öğrencilere toplam 135 dakikalık süre verilir. TYT sınavının genel sınava etkisi % 40 oranındadır. YKS sınavında 5 puan türü bulunur. Bunlar ise şöyledir:

TYT puan türü

YKS Eşit Ağırlık (EA) puan türü

YKS Sayısal (SAY) puan türü

YKS Sözel (SÖZ) puan türü

YKS Dil (DİL) puan türü

TYT sınavında adayların puanları yüzdelik hesaplamalara göre belirlenir. Aday isterse yalnızca birinci oturuma katılarak 2 yıllık üniversiteye giriş yapabilir.  

TYT için Kaç NET Gerekir?

TYT sınavında eskiden olmayan bir kural eklenmiştir. Bu da puanın hesaplanabilmesi için Türkçe ya da Matematikten 0,5 net yapılması gerekir. Aynı şekilde puan AYT içinde geçerlidir. Yani sınava girecek olan aday 2 net Matematik testinden, 0 net Türkçe testinden yaparsa puanı hesaplanabilir. Her iki dersten de 0 çeken bir adayın puanı hesaplanmaz.

TYT Sınavında Hangi Konular Çıkar?

TYT sınavında genellikle öğrencilere 9 ve 10’uncu sınıf konularından sorulur. Sorular genellikle okuduğunuzu anlama şeklindedir.

TYT’ye Kimler Başvuruda Bulunabilir?

TYT sınavına başvuruda bulunabilmek için Lise ya da dengi okullardan mezun olmak ya da mezun durumda olmak gerekir.

TYT sınavı üniversite okumak ve geleceğini şekillendirmek isteyen kariyer sahibi her öğrencinin ilk hedefi olmak zorundadır.  

TYT puan hesaplaması yapabilmek için https://www.puanhesaplamalari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Sitede yalnızca TYT değil girdiğiniz tüm sınavların hesaplama araçları yer almakt

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

ADVERTISEMENT
Bonsai Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?