26 Aralık 2022
540
ABONE OL

Su Yalıtımı Nedir? Su İzolasyonu Nasıl Yapılır?

Su izolasyonu, binanın ömrünü uzatmak ve olumsuz hava şartlarına karşı korumak için son derece önemlidir.

Su Yalıtımı Nedir? Su İzolasyonu Nasıl Yapılır?

Su yalıtımı, yapının sudan veya nemden zarar görmesini önlemek amacıyla yapılır.

Su Yalıtımı Nedir?

Su yalıtımı, yapının uzun ömürlü olmasını ve aşınma, korozyon ve sızıntılara karşı dayanıklı hale gelmesini sağlamak amacıyla uygulanan işlemdir. Su yalıtımı; binaları yağmur, dolu, kar, yeraltı suyu gibi olumsuz koşullardan korumak amacıyla uygulanan yalıtımdır.

Su izolasyonu, binanın yaş ömrünü uzatır. Deprem gibi doğal afetlerde yıkılma ihtimaline karşı korumak amacıyla su izolasyonu mutlaka yapılmalıdır. Su yalıtımına özen gösterilmediği durumlarda banyo, mutfak, tuvalet, teras gibi alanlardaki su, binaya zarar vermeye başlar ve binayı çürütür. Bunun önüne geçebilmek için su izolasyonu yapılmalıdır.

Binaların aşınma ve korozyona karşı korunması için su yalıtım uygulamalarının binanın inşaat aşamasındayken uygulanması önemlidir.

Su İzolasyonu Uygulama Alanları Nelerdir?

Su yalıtımı birçok alanda uygulanabilir. Su izolasyonu yapılan alanlar şöyle sıralanabilir;

  • Temel ve döşemeler
  • Duvar ve cepheler
  • Dış duvarlar
  • Çatı ve teraslar
  • Havuzlar
  • Su Depoları
  • Pencere kenarları
  • Banyo, mutfak ve tuvalet gibi ıslak hacimli yerler
  • Subasman alanları

Temel ve döşemeler, duvar ve cepheler, teras ve çatılar, havuzlar ve özel alanlar su izolasyonu yapılan noktalardır. Evlerin çatı katı ve teras bölümleri su yalıtımı için önemli alanlardır. Yağmur, kar veya dolu gibi olumsuz hava şartları çatı ve teraslara zarar vermekte, çatı veya terastaki su birikintisi bina içine sızmaktadır. Bina içerisinde su sızıntısı ve akmalar yaşanmaması için teras ve çatılara su yalıtımı uygulamak gerekir.

Su izolasyonu, binanın güvenilirliği açısından oldukça önemlidir. Binanın uzun ömürlü olması için her kata su izolasyonu yapılmalıdır. Duvar ve cepheler ve teraslar da su izolasyonu yapılan alanlardır. Bununla birlikte, yapı içerisinde istenen alanlarda su izolasyonu yapılabilmektedir.

Su Yalıtımı Nasıl Uygulanır?

Binalarda su ile doğrudan temas eden birçok bölge bulunur. Teras ve çatılar, banyo, mutfak, tuvaletler, temel duvarları örnek olarak verilebilir. Yapıların su ile temas eden pek çok bölgesi bulunduğu için birçok farklı uygulama söz konusudur.

Temel ve Duvarlarda Su Yalıtımı

Yapıda meydana gelebilecek su sorunlarına önlem almak amacıyla temel ve duvarlarda su izolasyonu yapılır. Membran uygulaması ile binanın temeline ve duvarlarına su izolasyonu uygulanır. Membran uygulaması ile su ve nem binaya zarar vermez. Uygulama yapılırken yüzey hazırlığının doğru yapılması gerekir.

Zeminlerde Su Yalıtımı

Zeminlerde su yalıtımı son derece önemlidir. Zeminin suya ve neme karşı korunması ve meydana gelebilecek hasara karşı tedbir alınması gerekir. Zemin su izolasyonu; metro, tünel gibi pek çok yapıda uygulanır. Zemin izolasyonu yapılırken uygulama alanının çok iyi düzenlenmesi gerekir.

Teras ve Çatılarda Su Yalıtımı

Teras yalıtımı yapılırken bitüm esaslı, poliüretan esaslı, elastomerik reçine gibi su yalıtım uygulamaları tercih edilmektedir. Teras su yalıtımı yaparken yüzeyin hazırlanması son derece önemlidir. Yüzey hazırlığı dikkatli bir şekilde yapılmalı, su yalıtımı için uygun hale getirilmelidir.

Sürme esaslı su yalıtım ürünleri ile tüm zemini kaplayacak şekilde su yalıtım uygulaması yapılır. Ayrıca teras tavanlardaki su sızıntılarının önüne geçmek amacıyla poliüretan su geçirmez kaplama uygulanarak su yalıtım yapılır.

Çatı su yalıtımı ise çatı kullanıma uygunsa seramik kullanarak izolasyon yapılır.

https://www.polinkimya.com/

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
27 Temmuz 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Temmuz 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Temmuz 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Temmuz 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Temmuz 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Temmuz 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

ADVERTISEMENT
Bonsai Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?