21 Kasım 2022
594
ABONE OL

Kurutulmuş Damıtma Tane ve Çözünürleri (DDGS) Nedir?

Kurutulmuş damıtma tane ve çözünürleri (DDGS), alternatif yem maddeleri arasından sıkça tercih edilen ürünler arasında yer alır.

Kurutulmuş Damıtma Tane ve Çözünürleri (DDGS) Nedir?

DDGS; tanelerin yani arpa, mısır, buğday ve çavdar gibi tahılların nişasta kısımlarının biyoyakıt ve karbondioksit imal etmek için maya ve enzimler ile fermantasyonu neticesinde meydana gelen bir yan üründür. DDGS, yüzde doksan oranında mısırdan üretilir.

DDGS Nedir?

Kurutulmuş damıtma tane ve çözünürleri (DDGS), kuru öğütmeli teknik ile buğday, arpa, çavdar, mısır tahıllarının taneleri kullanılarak etanol üretilir. Etanol imal edilirken nişasta fermente edilmesi ile etil alkol meydana gelir. Süreç neticesinde meydana gelen ve yan ürün olan “damıtılmış tahıl ve çözünür maddeleri” hayvancılıkta yoğun bir şekilde kullanılır. Bu maddeler yemlerin hammaddesidir.

DDGS, mısırın kuru işleme yan ürünüdür. Tahılın etanol ile mayalı fermantasyon işleminin ardından geriye kalan unsurlarını içeren yüksek enerji ve proteine sahip hammadde, DDGS’dir. DDGS üretiminde kullanılan tahıla bağlı olarak; mısır DDGS, buğday DDGS, pirinç DDGS ve arpa DDGS olarak isimlendirilir. Sıkça kullanılan ve en meşhur olan mısır DDGS’dir.

Çiftlikteki bütün hayvanlar için değerli bir hammadde olan DDGS, özellikle geviş getiren hayvanlar için iştah açıcıdır. Bunun sebebi sindirilebilir selüloz, fosfor, B vitaminleri, düşük nişasta ve yüksek düzeyde protein içermesidir. Süt ineği beslenmesi için önemli bir protein kaynağıdır.

Tahıl tanelerinin geri kalan bölümleri; enerji, fosfor ve protein olmak üzere başlangıçtaki besin değerleri maksimum düzeyde korunur. Kaliteli bir şekilde damıtılmış tahıl ve çözünür maddelerinin protein kapsamı, soya küspesi içeren rasyonlar kadar yüksek süt üretimi sağlar. Süt inekleri için enerji veren bir besindir.

DDGS Besin Değerleri Nelerdir?

DDGS besin değerleri; tahıl kalitesi, öğütme işlemleri, tahılın türü, fermantasyon zamanı kurutma şartları gibi pek çok etkene göre değişir. Tahıl kaynağı, kurutma işlemi, etanol üretilirken uygulanan öğütme işlemi ve eleman kabiliyeti; DDGS fiziksel özelliklerini etkileyen unsurlardır. Kurutma süresi ve ısı değerleri, koyu kahverengi ve açık sarı renkli DDGS elde edilmesi konusunda belirleyici unsurdur.

Türkiye’de DDGS Kullanımı

Ülkemizde DDGS kullanımı 2007’nin sonlarından itibaren başlamıştır. 2007 yılından itibaren Türkiye’de iklimin kurak geçmesi dolayısıyla hububat veriminde düşüş yaşanmıştır. Enerji kaynaklarının temin edilmemesi ve fiyatlarda problemler yaşanması, ülkemizdeki üreticileri farklı enerji kaynaklarından verim sağlamaya yönlendirmiştir. Bu sebeple temin edilmesi basit ve uygun fiyatlı olan DDGS’ye talep, önemli ölçüde artış göstermiştir.

DDGS ve mısır DDGS hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://vamostarim.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

ADVERTISEMENT
Bonsai Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?