26 Ağustos 2022
369
ABONE OL

Çevre Danışmanlık Hizmeti – Çevre Danışmanlık Firmaları

Çevre danışmanlık; çevre mevzuatlarına bağlı olarak sanayi kuruluşları, işletmeler ve tesislerin faaliyetlerinin yönetmeliklere uygun olup olmadığının kontrolü ve denetlenmesi amacıyla Çevre Danışmanlık Firmaları tarafından uygulanan bir hizmettir.

Çevre Danışmanlık Hizmeti – Çevre Danışmanlık Firmaları

Çevre danışmanlık hizmeti ile çevreyi korumaya dayalı gözlemleme, iyileştirme ve engelleme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. 

Çevre danışmanlık, 2872 numaralı Çevre Kanunu kapsamında çevreyi koruma esasına dayalı olarak gözlemleme, iyileştirme ve önleme faaliyetleri için uygulanan hizmet türüdür. Çevre mevzuatı, sürdürülebilirlik hedefleri çerçevesinde her yıl düzenli olarak güncellenmektedir.

Çevre mevzuatı için bazı işletmelerin çevre mühendisi istihdam etmesi ya da çevre danışmanlık hizmeti alması gerekmektedir. Bu işletmeler; Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında bulunmaktadır. Bu Yönetmelik’te bulunmayan ve uluslararası faaliyet gösteren bazı işletmeler, yaptıkları sözleşmeler sonucunda çevre danışmanlık hizmeti almaları gerekebilmektedir.

Çevre Danışmanlık Hizmetleri

21.11.2008 tarih ve 27061 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01.01.2009 tarihinde yürürlüğe giren Çevre Denetim Yönetmeliği 6. Maddesi kapsamında tesislerin Çevre Yönetimi Hizmeti alması zorunlu hale getirilmiştir. Bu yönetmeliğin temel amacı, Çevre Görevlilerinin Nitelikleri, sorumlulukları ile çevre danışmanlık firmalarına yeterlik belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik dahilinde EK1 ve EK2 listesinde bulunan işletmeler çevre görevlisi bulundurmak, çevre yönetim birimi kurmak ya da Lisanslı Çevre Danışmanlık firmalarından hizmet almak durumundadır. Çevre izin ya da lisansı başvurusu çevre yönetim birimi, istihdam edilen çevre görevlisi ya da Bakanlık tarafından yetkilendirilen çevre danışmanlık firmaları tarafından yapılmaktadır.

21.11.2013 tarih 28828 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe alınan “Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik Madde 5’e göre Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinin Ek-1 listesinde bulunan işletmeler in çevre yönetim birimlerini kurmak ya da danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti alması; Ek-2 listesinde bulunan işletmeler; bir çevre görevlisinin istihdam edilmesi ve çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetim hizmeti almak ya da çevre yönetim birimi kurmak; Ek-2 listelerinde bulunan ve mevsimlik ya da dönemsel çalışan işletmeler çalışma sürelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne onaylatmaları durumunda, işletmenin yalnızca çalıştığı dönemde bir çevre görevlisini istihdam etmek ya da çevre yönetim birimi kurmak ya da çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetim hizmeti alınması durumu söz konusudur.

Çevre Danışmanlık Hizmetleri

Çevre danışmanlık hizmetleri şu şekildedir;

  • Çevre izin ve lisans danışmanlığı
  • ÇED görüşü ve raporu
  • Atık yönetimi danışmanlığı
  • Atık ve ambalaj beyanları
  • Sera gazı danışmanlığı
  • Sıfır atık uygulamaları
  • Karbon ayak izi (ISO 14064) danışmanlığı
  • Endüstriyel kaza risklerinin azaltılması (BEKRA) danışmanlığı
  • Çevre denetimi ve eğitimi
  • Entegre çevre bilgi sistemi (EÇBS)) kaydı

Çevre Danışmanlık Firmalarının Yükümlülükleri

Çevre danışmanlık firmaları, danışmanlık hizmeti verebilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından Çevre Danışmanlık Firması Yeterlik Belgesi alması gereklidir.

Hizmet verdiği işletmenin başvuru dosyasını, gerekli olan bilgi, belge ve raporları eksiksiz şekilde hazırlamak, hazırlatmak ve başvuru yapmaktır.

Hazırlanan bilgi, belge ve raporları eksiksiz biçimde yerinde inceleme yaparak değerlendirilmesi ve dosya içeriğinde yer alan tüm bilgi, belge ve raporların teknik içeriğinin ilgili mevzuata uygunluğunu ve doğruluğunu sağlamakla yükümlüdür.

Gerekli olan tüm bilgi, belge ve raporları öngörülen formatta, eksiksiz ve zamanında olarak temin etmek ve iletmekle yükümlüdür.

Hizmet verdiği işletmelerin çalışmaları sırasında öğrenilen ticari sır kapsamındaki bilgileri saklı tutmaktan sorumludur.

Hizmet alımı sözleşmesi oluşturulması ve iptali durumunda hizmet verdiği işletmenin durumundaki değişikliği en geç bir ay içinde yetkili merciye bildirmekle yükümlüdür.

Keleş Çevre Danışmanlık; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınan çevre danışmanlık yeterlik belgesine sahiptir. 2872 sayılı Çevre Kanunu; çevre ile ilgili yönetmelikler, genelgeler hakkında deneyimli çevre mühendisi kadrosu ile Türkiye genelinde çevre danışmanlık hizmeti vermektedir.

Keleş Çevre Danışmanlık, çevre mevzuatı kapsamında asbest analizi de yapmaktadır. Çevre danışmanlığı hakkında detaylı bilgi almak için www.kelescevre.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
21 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
20 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
19 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

ADVERTISEMENT
Bonsai Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?