15 Nisan 2022
759
ABONE OL

Buzağı Maması Nedir? Nasıl Kullanılır?

Buzağı maması, erken dönemde buzağılara verilmesi gerekir.

Buzağı Maması Nedir? Nasıl Kullanılır?

Buzağı maması, erken dönemde buzağılara verilmesi gerekir. Buzağılar beslenirken temel amacın yem ya da otu sindirilebilir kıvama getirmektir. Bunun için de erken dönemde süt ya da buzağı maması kullanılması gerekir. Buzağılarda 60 günlük süre içinde sindirim hastalıkları yaygın olarak görülür ve genelde buzağı kayıpları bu iki aylık dönem içinde yaşanır. Buzağıların bağışıklık sistemlerinin henüz gelişmemiş olması sağlıklarıyla yakından alakalı olduğundan buzağı maması hazırlamak dikkat edilmesi gereken bir konu olmalıdır.

Hangi durumlarda anne sütü kullanılmamalıdır?

Buzağılar beslenirken öncelik elbette anne sütünden yana olması gerekir. Ancak ister anne sütü ister diğer sütler kullanılıyor olsun mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Daha önceden buzağı maması kullananlar bu tip besinlerin nasıl verilmesi gerektiğine hakimdir. Ancak ilk kez buzağı maması kullanacak olanlar ise şunlara dikkat etmelidir.

  • Herhangi bir hastalığa yakalanmış ve tedavi gören ineklerin sütleri buzağı mamasında kullanılmaması gerekir.
  • İnek ilaç ve antibiyotik kullanıyorsa sütleri kullanılmamalıdır.
  • Bulaşıcı bir hastalık taşıyan ineklerden alınan sütler buzağılara kesinlikle verilmemelidir.
  • Memelerinde hastalık olan ineklerden sağılan sütler kullanılmamalıdır.
  • Aşırı zayıf olan ineklerin sütleri düşük değerde besleyici içeriğe sahip olacağından dolayı kullanılmamalıdır.
  • Kokmuş ve kanlı sütler kullanılmamalıdır.
  • En iyi buzağı maması pastörize edilmiş olandır. Bu sayede buzağılara geçebilecek mikroorganizmalardan da korunmuş olunur.

Günümüzde buzağı beslenmesinde koruyucu tedbirlerin daha fazla artırılmış olması yeni yaklaşımlarında gündeme gelmesine imkan sağlamıştır. Bunun için kolostrumdan itibaren işkembe gelişimi tamamlanana kadar geçen bu sürede mutlaka kaliteli buzağı maması kullanılmalıdır. Buzağı maması fiyatları kalitesine ve markasına göre değişkenlik gösterir. Ancak pahalı olan bir mamanın da kaliteli olduğundan söz etmemiz doğru olmayacaktır.

Her işletme kendi şartlarını yerine getirirken yukarıda da belirttiğimiz gibi meme rahatsızlığı olan hayvanları ayrı sağması ve bu sütlerinde mamalarda kullanılmaması gerekir.

Kuzu buzağı maması hayvanın 2 aylık gelişim süreci içinde mutlaka doğru seçilmesi gerekir. Bu süreçte hayvanın beslenmesi ne kadar sağlıklı olursa hayatta kalma ve daha sonrasındaki verim sürecinde de o kadar önemli rol oynar. Buzağı beslenmesinde yüksek kalitede üretilmiş olan bir mamanın süte göre daha çok avantajlı olduğu da bilinmelidir.

Anadolu Hayvancılık, buzağı maması, boğa sperması, suni tohumlama ekipmanları, veteriner alet ve ekipmanları, süt ve kolostrum yönetimine yönelik makine ve sarf malzemeleri ithalatını gerçekleştirmektedir. Anadolu Hayvancılık hakkında detaylı bilgi almak için https://anadoluhayvancilik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
28 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
27 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Mart 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

ADVERTISEMENT
Bonsai Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?