03 Eylül 2021
654
ABONE OL

Atık Yönetiminde Yeni Dönem: Depozito İade Sistemi Başlıyor

Atık Yönetiminde Yeni Dönem: Depozito İade Sistemi Başlıyor

Geri dönüşüm ülkemizde de hızla önem kazanan konular arasındadır. Bununla ilgili olarak depozito iade sistemi yeni yılla birlikte hayatımızda yerini alacak.

Ambalaj atıklarının alışveriş merkezleri (AVM) ve marketlere verilmesi durumunda müşteriye para iadesi verilmesi mantığına göre hareket eden depozito sistemi yeni yıl ile birlikte AVM ve marketlerde uygulanmaya başlanıyor. Bu uygulama kapsamında kâğıt, plastik, metal ve cam gibi çeşitli ambalaj atıklarının çöpe gitmesinden ziyade geri dönüştürülerek tekrardan piyasaya ve ekonomiye katılması hedeflenmektedir.

Kâğıt, plastik, metal ve cam ambalajların AVM ve marketlere iade edilmesi hususuna dayanan bu yeni uygulama ile ülkesel anlamda geri dönüşüme teşvik edilmek amaçlanmaktadır.

Depozito İade Sistemi

1 Ocak 2022 tarihinde uygulanması amaçlanan ülkemiz için yeni olan bu sistem “Depozito İade Sistemi” olarak adlandırılmaktadır. Uzmanlar tarafından değerlendirilen depozito iade sistemi, doğamızı ve ülke ekonomimizi koruyacak bir uygulama olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye genelinde her sene ortalama 20 milyar içecek ambalajı tüketilmektedir. Bu nüfusa oranlandığında oldukça yüksek bir oran olmaktadır ve her yıl bu oran artmaktadır. Bu nedenle de yeni yıl ile uygulanacak olan bu sistem ile geri dönüşüm artacak ve doğal kaynaklar daha sıkı korunacaktır.

Sistemin halihazırda 15 ülkede başarılı bir şekilde uygulanıyor olduğunun altını çizen uzmanlar, aynı zamanda depozito sisteminin bazı durumlarda topluca iade edilen ambalajlara karşılık alınan paraların çocuklara veya ihtiyacı olanlara verilmesi gibi yönleriyle sosyal fayda tarafının da olduğunu vurguladı.

Depozito iade sistemiyle birlikte iade edilmeye teşvik edilen ambalajlarla yaklaşık 1 milyon ton ilave atığın çevreye dökülmesinin engellenmesi hedeflenmektedir. Bu şekilde geri dönüşümü sağlanacak ambalajların ekonomiye yaklaşık 1.4 milyar TL gibi bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Doğal kaynakların her bir yeni ihtiyaç için tekrar tekrar tüketimini engellemesi yönüyle teşvik edilen ve artacak olan geri dönüşüm sayesinde yılda 263 bin ton karbonun salınımının da önüne geçilmiş olacağı düşünülmektedir.

Kâğıt, cam, plastik ve metal gibi atıkların doğaya çöp olarak karışmaması neticesinde mevcut olan hammadde ihtiyacı, yeni doğal kaynaklar harcanmadan karşılanmış olacaktır. Geri dönüşüm firmaları arasında yer alan Saydaş Plastik geri dönüştürülebilir ürünleri dönüştürerek yeniden üretmektedir. Plastik geri dönüşüm ile geri dönüştürülebilen malzemelerin yeniden dönüştürülerek yeni bir malzeme elde edilmesi söz konusudur. Böylelikle de sürdürülebilir bir yaşamın elde edilmesi ve doğal kaynakların korunması garanti altına alınacaktır.  Aynı zamanda da ülke ekonomisi büyük bir kalemden kurtulacaktır.

Plastik geri dönüşüm ve geri dönüşümle ilgili tüm detaylara https://saydasplastik.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

0 Yorum

NÖBETÇİ ECZANELER
27 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
26 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
25 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
24 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
23 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler
NÖBETÇİ ECZANELER
22 Nisan 2024 Çeşme Nöbetçi Eczaneler

Benzer İçerikler

ADVERTISEMENT
Bonsai Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?